Kivilinnut lentävät pian!

Viidesluokkalaiset Elli Kemppainen, Oona Jääskeläinen, Linnea Kuorelahti, Elli Sivunen ja Hymy Säilävaara

Kaupunkilaiset saavat ison pääsiäisyllätyksen, kun sadat kivilinnut odottavat löytäjiään katujen ja polkujen varsilla osana Jyväskylän Pääsiäinen -taidetapahtumaa.

Kuvassa:  Viidesluokkalaiset Elli Kemppainen, Oona Jääskeläinen, Linnea Kuorelahti, Elli Sivunen ja Hymy Säilävaara ovat miettineet linnuilleen sopivia pesäpaikkoja. Musiikkiluokkalaisten kotipolut löytyvät eri puolilta Jyväskylää. 

Jyväskylän Kypärämäen koulussa parveilee kivilintuja. Arkiset, harmaat kivet ovat muuttuneet viidesluokkalaisten käsittelyssä monenkirjaviksi linnuiksi. Jokainen kivilintu on saanut oman ilmeen: silmät, nokan ja osa myös värikkään höyhenpeitteen.

Kaikki Jyväskylän alakoululuokat haastettiin syksyllä keräämään luonnosta kiviä ja maalaamaan niistä talven aikana kivisiä lintuja. Mukaan ilmoittautui 16 koulua ja lähes 1 000 nuorta kivilintumaalaria eri puolilta kaupunkia. Pääsiäisen aikaan värikkäät kivitiput asetellaan eri puolille Jyväskylää iloisiksi yllätyksiksi ohikulkijoille. Löytäjä voi halutessaan siirtää tipun johonkin muuhun sopivaan paikkaan tai viedä sen koristamaan omaa kotiaan.

– Tähän haasteeseen oli helppo tarttua. Tuntuu upealta laittaa hyvä kiertämään ja ilahduttaa ihmisiä. Sellaista ei ole koskaan liikaa. Oppilaille kivilinnun maalaaminen oli mieluinen ja hieman erilainen tehtävä, kertoo musiikkiluokan opettaja Anne Federley.

Valmiit linnut sopuilevat kotiluokan ikkunalaudalla, vaikka jokainen lintu edustaa omaa lajiaan, eikä kahta samanlaista löydy. Muiden joukossa nököttää kiltisti pari Angry Birds -hahmoa. Eräs linnuista on saanut höyheniinsä pilkkuja kuin tuhansia tähtiä, ja sillä on söpöt silmät ja mustat siivet.

– Tämä on galaksilintu. Keksin idean maalausalustani roiskeista, Linnea Kuorelahti valaisee luomisprosessiaan.

Elli Kemppainen ja Linnea Kuorelahti esittelevät lintujaan.
Elli Kemppainen nimesi lintunsa Pertiksi. Linnea Kuorelahti maalasi galaksilinnun.

Hymy Säilävaaran sinisen linnun siivissä välkkyy violettia, sinistä ja punaista. Elli Sivunen taas maalasi kivensä ensin valkoiseksi ja hahmotteli sille mustat silmät, keltaisen nokan ja siniset siivet.

– Olen jo aiemmin maalannut kivikissan, joten minulla oli kokemusta, hän taustoittaa.

– Mä olen joskus maalannut kivileppäkertun, Oona Jääskeläinen kehaisee ja esittelee lintuaan.

– Tästä piti tulla pöllö, mutta en tiedä tunnistaako sitä. Nokan keltaisesta ja punaisesta tulee mieleen mango!

Käsittämätöntä, miten hienoja lintuja oppilaat saavat aikaan ja miten heillä lähtee mielikuvitus lentoon!

Elli Kemppainen valitsi työstääkseen likimain sydämen muotoisen kiven ja maalasi valkoisen pinnan päälle mustia täpliä. Lintu sai vielä punaisen nokan ja kaksi erikokoista silmää, että se näyttäisi ihmettelevältä ja kyselevältä.

– Voisin nimetä sen vaikka Pertiksi, hän suunnittelee.

Huhtasuon koululla koulutaiteilija Laura Pisto maalasi kivilintuja kolmen luokan kanssa syksyllä ja tarkoitus olisi tehdä vielä lisää. Oppilaat pohtivat yhdessä linnuilleen sopivia pesäpaikkoja. Pesä kun saisi olla riittävän suojassa, mutta kuitenkin satunnaisen ohikulkijan löydettävissä.

– Käsittämätöntä, miten hienoja lintuja oppilaat saavat aikaan ja miten heillä lähtee mielikuvitus lentoon! Linnut ovat tulleet tekijöilleen niin rakkaiksi, että moni haluaisi viedä omansa kotiin – Mutta jospa lintuja maalattaisiin kaksin kappalein, niin toisen malttaisi antaa muiden iloksi, hän keksii.

Nuorisotyönohjaaja Leila Jokiniemi Jyväskylän seurakunnasta kertoo, miten ajatus koko kaupungin ympäristötaideteoksesta ja kivilintuhaasteesta syntyi.

– Halusimme ilahduttaa kaupunkilaisia, rakentaa yhteisöllisyyttä ja innostaa koulut mukaan Jyväskylän Pääsiäinen 2022 -taidetapahtumaan. Idea otettiin innolla vastaan, ja vieläkin voi osallistua.

Munat kuuluvat pääsiäiseen ja tänä vuonna niistä kuoriutuu kivitipujen parvi. Muna symboloi uutta elämää ja elämän jatkumista, ja pääsiäinen on Kristuksen ylösnousemuksen ja uuden elämän juhla.

Toivotaan, että lintuja löytyy paljon ympäri kaupunkia ja ne alkavat elää omaa elämäänsä.

– Kiven löytäjä voi miettiä, minkä viestin kivilintu tuo juuri hänelle. Toivomme, että viesti kertoisi uudelleen versovasta toivosta, rakkaudesta ja armosta.

Jokiniemen mukaan toivo voi löytyä yllättävästäkin paikasta ja sielläkin, missä toivo on jo menetetty, missä on väsymystä ja elämä tuntuu karulta ja tylyltä. Joku uusi hyvä voi silti alkaa kasvaa.

– Toivotaan, että lintuja löytyy paljon ympäri kaupunkia ja ne alkavat elää omaa elämäänsä. Löytäjälle linnulla saattaa olla arvaamattoman suuri merkitys. Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä ihmiset kokevat, kun he löytävät linnun polkunsa varrelta, hän sanoo ja innostaa kaikenikäisiä tarttumaan haasteeseen.

Jo silmät ja nokka riittävät tekemään tavallisesta kivestä kivilinnun. Toisaalta lintuun voi käyttää paljonkin aikaa ja tehdä upeita ja värikkäitä luomuksia, jokainen tavallaan. Linnuille voi maalata vaikkapa vaatteetkin. Huumoria voi olla mukana!

– Jopa pienet lapset voivat maalata lintuja, kuka tahansa osaa. Juuri nyt kiviä ei löydä kaiken lumen alta, mutta vaikkapa kiuaskivet soveltuvat kivilinnuiksi. Ja huhtikuussa kiviä löytää varmaan luonnostakin, Jokiniemi vinkkaa.

Kivilintuparvi Kypärämäen koulun musiikkiluokassa.
Kivilintuparvi viipyy vielä tovin Kypärämäen koulun musiikkiluokassa. Pian linnut
saavat lentää kaupunkilaisten iloksi polkujen ja teiden varsille.

Maalaa oma kivilintu!

  • Maalaa kiveen pohjaväri tai kuvioita: silmät ja nokka ja siivet kolmioina sivuille. Maaleiksi sopivat akryyli- ja peite-/guassivärit.
  • Kivilinnun voi maalata myös Sepän Kipinän Perheiden pikkupääsiäinen -tapahtuman kivilintutyöpajassa ma 11.4. klo 16.30–19.30.
  • Vie kivitipusi ulos haluamaasi paikkaan viikolla 15 tai 16 (10.4.–24.4.).
  • Halutessasi nappaa tipusta kuva ja jaa se somessa tunnisteella #jyväskylänpääsiäinen2022.
  • Tempaus on osa Jyväskylän seurakunnan Jyväskylän Pääsiäinen 2022 -taidefestivaalia, joka järjestetään 10.–18.4.
  • Lue lisää: jyvaskylanseurakunta.fi
Jaa artikkeli: