Suunnitelmissa kirkkohäät kesällä tai sait kutsun ryhtyä kaverin vauvan kummiksi – mutta ei onnistu, koska rippikoulu jäi aikanaan käymättä?
Väärin. Onnistuu – ja todella joustavasti. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena, joko yksityisesti tai pienessä ryhmässä. Seinäjoen seurakunnassa aikuisrippikoululaisia on vuosittain parisenkymmentä, koko maassa noin 1000 suomalaista aikuista osallistuu luterilaisen kirkon rippikouluun joka vuosi.
Pohdiskelua ja tutkimista
Seurakuntapastori Anna Merivirta valottaa syitä, jotka usein nousevat esiin aikuisten rippikouluun hakeutumiseen – osalle asia tulee ajankohtaisesti hyvin konkreettisen syyn takia: suunnitelmissa on kirkkohäät tai on tullut kutsutuksi kummin tehtävään.
– Joku puolestaan saattaa haluta vaihtaa kirkkokuntaa – tai sitten on jotenkin muuten elämässä tullut sellaiseen kohtaan, että haluaa liittyä kirkkoon.
Myös etsijät toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi.
– Aikuisrippikoulun käymisen jälkeen ei ole pakko ottaa kastetta ja liittyä kirkkoon. Rippikoulun voi käydä myös pohdiskellakseen ja tutkiakseen, olisiko kirkkoon kuuluminen merkityksellinen asia itselle.
Rippikoulun käymisestä saa tällöin todistuksen ja asiaan voi palata myöhemmin, kun oma päätös on varmistunut.
Kaikille maksuton
Aikuisrippikoulun voi käydä koska tahansa ja asiassa saa pyörät pyörimään ottamalla yhteyttä seurakunnan palvelutoimistoon. Rippikoulu alkaa aikuisen oppijan ja papin tapaamisella. Tällöin tutustutaan ja keskustellaan rippikouluun liittyvistä odotuksista, toiveista ja aikataulusta.
– Aikuiset rippikoululaiset haluavat monasti pohtia samoja elämän suuria kysymyksiä kuin nuoretkin: suhdetta omaan itseen, toisiin ihmisiin ja Jumalaan.
Aikuisrippikoulun pituus on määritelty noin 20 tunnin mittaiseksi. Jokaiselle yksityisrippikoulun käyvälle tehdään oma, henkilökohtainen suunnitelma. Tapaamisia papin kanssa on vähintään kaksi ja näistä toinen voi olla konfirmaatio.
– Joillakin prosessi voi olla pidempikin, jos on paljon pohdittavaa. Mitään koulumaista tai asioiden ulkoa opettelua aikuisrippikoulu ei ole. Pääpaino on keskusteluissa, joskus niiden pohjaksi luetaan artikkeleita tai kirjallisuutta.
Rippikoulu on kaikille maksuton eikä sen käydäkseen tarvitse kuulua kirkkoon. Korona-aikana aikuisrippikouluja on järjestetty myös etäyhteyksin.
Rippikoulu ennen kastetta
Vaikka evankelisluterilaiseen kirkkoon voi nykyään vaivattomasti liittyä muutamalla klikkauksella liitykirkkoon.fi -verkkopalvelussa, joillekin voi tulla yllätyksenä, että jäsenyyteen kuuluvat aina myös kaste ja konfirmaatio.
– Jos vaikka on lapsena kastettu, mutta rippikoulu on nuorena jäänyt käymättä ja on sitten jossakin vaiheessa eronnut kirkosta, käydään rippikoulu kirkkoon liityttäessä.
Yli 15-vuotiaalla, joka ei vielä kuulu kirkkoon, tulee rippikoulu olla aina käytynä ennen kastetta.
– Näin toteutuu ajatus, että ihminen on saanut tiedon siitä uskosta ja kirkkokunnasta, johon hänet kastetaan.
Aikuisrippikoulun käynyt saa vaikuttaa myös siihen, että kaste ja konfirmaatio tapahtuvat omannäköisesti.
– Toimitus voi olla yksityinen tai tapahtua joko vähäeleisesti tai koko seurakunnalle näkyvänä messun yhteydessä. Ja läheistensä kanssa merkkipaalua voi sitten juhlia juuri niin pienesti tai isosti kuin itse haluaa.
Aikuisille oma ripari 19.3.2022
- Seinäjoen seurakunta järjestää aikuisille oman ”riparin” Nurmon pappilassa lauantaina 19.3.2022. Päivän sisältö suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa, konfirmaatiosta jokainen sopii kohdallaan erikseen. Lisätiedot ja ilmoittautuminen 28.2. mennessä: anna.merivirta@evl.fi
- Mikäli valitset mieluummin yksityisrippikoulun, ota yhteyttä seurakunnan palvelutoimistoon. Palvelutoimistojen yhteystiedot ja aukioloajat: seinajoenseurakunta.fi/palvelutoimistot
- Kirkkoon voit liittyä verkkopalvelussa: liitykirkkoon.fi Kun seurakunta saa liittymisilmoituksesi, sinuun ollaan yhteydessä, mikäli aikuisrippikoulu on tarpeen.
Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Lakeuden Risti -lehden numerossa 1/2022.
Jaa artikkeli: