Iitin, Anjalankosken, Elimäen, Kouvolan ja Kuusankosken seurakuntien vapaaehtoiset ovat tarttuneet tarmolla sukkapuikkoihin toivottaakseen seurakuntiin kastettavat uudet jäsenet tervetulleiksi joukkoon. Alun perin idea kastesukkien neulomisesta lähti liikkeelle Kouvolan seurakunnasta.
Taitavissa käsissä on syntynyt satoja pareja pieniä ja suuria kastesukkia tulokkaille jaettavaksi. Iitissä sukkia on kertynyt jo niin ilahduttavan paljon, että niitä on jaettu myös kastettavan lapsen isommille sisaruksille jalanlämmikkeeksi.
Kutitteleeko sinuakin neuloosi? Tervetuloa mukaan kastesukkatalkoisiin! Kysy omasta seurakunnastasi, minne ja miten sukat voi toimittaa.
Kuusi faktaa kasteesta
- Kastejuhla on lapsen ensimmäinen juhla. Ristiäisissä lapsen lähimmäiset ihmiset kokoontuvat yhteen pyytämään pienelle elämän alulle Korkeimman suojaa ja juhlistamaan hänen syntymäänsä. Lapsikaste on tavallisin tapa liittyä Suomen evankelis-luterilaisen kirkkoon, mutta kirkko kastaa kaikenikäisiä.
- Ristiäiset voivat olla luovasti perheen näköiset. Kasteen voi järjestää omassa kodissa, oman kodin puutarhassa tai vaikka leirinuotiolla. Seurakunnilta voi vuokrata juhlatiloja perhejuhlia varten, jolloin huolen kodin siisteydestä ja puunaamisesta juhlakuntoon voi unohtaa ja keskittyä itse juhlaan.
- Kasteen käytännönjärjestelyissä kannattaa lähteä liikkeelle ottamalla yhteyttä Kouvolan seurakuntien keskusrekisteriin. Iitissä käytännön järjestelyt hoituvat kirkkoherranviraston kautta. Kastetilaisuuden yksityiskohdista sovitaan kastekeskustelussa, joka käydään pienokaisen kastavan papin kanssa ennen tilaisuutta. Juhlaan liittyvistä toiveista kannattaa keskustella papin kanssa.
- Kasteessa lapsi puetaan valkoiseen kastemekkoon, joka symboloi pyhyyttä ja puhtautta. Kastemekon voi ostaa, tehdä itse tai lainata seurakunnasta. Joissain suvuissa on perintömekkoja, johon puettuna on kastettu kaikki suvun lapset jo vuosikymmenien ajan. Mekon lisäksi juhlia varten varataan kastemalja, jossa on lämmintä vettä, pieni pyyhe lapsen pään kuivaamista varten sekä yksi palava kynttilä ja Raamattu.
- Kastepäivänä lapsen elämään liitetään erityisiä aikuisia, kummeja, joiden tehtävä on huolehtia, vanhempien kanssa, lapsen kristillisestä kasvatuksesta. Lapselle tulisi valita vähintään kaksi kummia, jotka ovat konfirmoituja evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä.
- Kasteen jälkeen pappi antaa lapsen vanhemmille kastetodistuksen ja kummeille kummitodistukset. Vanhemmat voivat tuoda mukanaan perheraamatun, jonka alkulehdille pappi voi kirjoittaa lapsen kastejuhlan ajankohdan. Kastejuhlan yhteydessä voidaan myös toimittaa kodin siunaaminen tai avioliittoon vihkiminen.
Jaa artikkeli: