Millaista on palestiinalaiskristittyjen elämä tällä hetkellä? Hiippakuntasihteeri Jukka Helle Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulista haastatteli pastori Ashraf K. Tannousia Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisesta kirkosta. Kuopion hiippakunta on Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon ystävyyshiippakunta Suomessa.
Kuka olet ja mistä tulet?
Nimeni on pastori Ashraf K. Tannous. Olen Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon pappi. Toimin pastorina evankelisluterilaisessa Reformaation kirkossa Beit Jalassa lähellä Betlehemiä. Tätä ennen toimin pastorina Beit Sahourissa. Tämän lisäksi olen toiminut kirkkoni nuorisopastorina yhdeksän vuoden ajan. Luovutan pian tämän vastuun kirkkomme nuorimmalle papille. Tällä hetkellä toimin myös kirkkomme yhteisen hallinnon tehtävissä.
Kuka olen? Olen ennen kaikkea ihminen, joka on luotu Jumalan kuvaksi ja Jumalan kaltaisuuteen, kuten kaikki muutkin ihmiset ympäri maailman heidän rodustaan, sukupuolestaan, kansallisuudestaan tai ihonväristään riippumatta. Syntyperältäni olen Palestiinan arabi. Apostolien tekojen toinen luku kertoo, että arabit asuivat Pyhässä maassa Jeesuksen aikana (Ap.t. 2:11). Periydyn universumin ensimmäisistä kristityistä. Kristinusko nousi tämän maan sydämestä. Esivanhempani vastasivat evankeliumin hyvän uutisen levittämisestä kaikkialle. On mahdollista, että esivanhempani olivat juutalaisia, jotka kääntyivät kristinuskoon ensimmäisellä vuosisadalla. Olen siis itsekin seemiläistaustainen enkä sen vuoksi milloinkaan antisemitisti. Israelin politiikasta keskusteleminen ei tee minusta antisemitistiä. Olen pakolainen, Lodin kaupungista (Raamatun Lydda) lähteneen pakolaisen lapsi. Hän joutui jättämään talonsa vuonna 1948. Kaiken tämän lisäksi olen luterilainen pappi.
Millainen tilanne Pyhällä maalla on nyt?
Tilanne on hyvin epäselvä. En tiedä, miksi kutsuisin sitä. Me emme lainkaan tiedä, mitä on tulossa. Tulevaisuus on hämärän peitossa. Seurakuntia uhkaa jatkuvasti niiden alueiden yksipuolinen liittäminen Israeliin, erityisesti Cremisanin laakson ja al-Makhrourin alueella. Ihmiset ovat ärsytettyjä ja peloissaan. He eivät voi tehdä muuta kuin odottaa kansainvälisen yhteisön väliintuloa ja rukoilla meidän kanssamme.
Millainen on tavallinen työpäiväsi – jos tavallista on olemassa?
Koronaviruksen vuoksi en voi vierailla ihmisten luona. Vietän suurimman osan ajasta toimistossa ja yritän tehdä kirkon työtä sieltä käsin. Toivon, että voimme pian käynnistää uudelleen kirkon toiminnan, kuten pyhäkoulut, raamattupiirit ja rippikoulut samoin kuin säännölliset tapaamiset. Viime aikoina olen opiskellut paljon. Opiskelen yhdysvaltalaisen United Lutheran Seminaryn tohtoriohjelmassa. Opiskelen ja suoritan sen verkkokursseja.
Millaisena näet kristittyjen tulevaisuuden Palestiinassa ja Pyhällä maalla?
Kristittyjen tulevaisuus täällä on samanlainen kuin menneisyys. Olemme olleet täällä Jeesuksen ajoista alkaen ja kannamme edelleen kristinuskon aarretta ja valoa. Meitä on vähän, mutta emme katso määrään vaan laatuun. En halua valehdella ja väittää, että elämme taivaassa. Näin ei ole. Valitettavasti joidenkin itseään kristillisiksi kutsuvien kansainvälisten yhteisöjen käytännöt eivät auta meitä. Päinvastoin ne tekevät elämämme vaikeammaksi, kun ne eivät ota huomioon meidän olemassaoloamme Pyhällä maalla.
Mikä antaa sinulle toivoa ja iloa?
Emme saa toivoamme mistään paikasta tai maasta tai veljiltä ja siskoilta ulkomailla. Toivomme tulee suoraan taivaasta. Se on ”made in Heaven”. Siksi meillä on toivo ja ilo, vaikka elämme kärsimyksen sekä kovan ja julman todellisuuden keskellä. Kristus on meidän toivomme. Vakaa ja todellinen usko on toivomme ja ilomme. Kristillinen historia on toivomme ja ilomme.
Voimmeko me tukea ja auttaa teitä kristittyinä veljinä ja sisarina?
Mitä voitte tehdä? Haluan rohkaista teitä seisomaan ihmisyyden puolella epäoikeudenmukaisuutta ja epätasa-arvoa vastaan. Rohkaisen teitä vastustamaan epäoikeudenmukaista rauhaa ja vaatimaan sen sijaan oikeudenmukaista rauhaa kaikille tässä maassa. Älkää sulkeko silmiänne vaan tehkää se valinta, että olette todellisia ihmisiä, jotka taistelevat rauhan, oikeudenmukaisen sovinnon ja yhdenvertaisuuden puolesta. Kävelkää Jeesuksen askelissa. Hän taisteli kaikkia epäinhimillisiä kriisejä vastaan. Haluan lopuksi lainata Dietrich Bonhoefferia, jonka mukaan usko ilman toivoa on sairas. Haluan lisätä hänen ajatukseensa sen, että paitsi ilman toivoa, myös ilman oikeudenmukaisuuden, rauhan, yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta toimimista sekä siltojen rakentamista usko on sairas.
Jumala siunatkoon teitä kaikkia.
Haastattelija: Jukka Helle
Käännös: Timo-Matti Haapiainen