Paikallisuus on kiinnostavaa ja tärkeää matkailussa, kertoo matkailuasiantuntija Outi Mertamo.
Kotimaiset pyhiinvaellusreitit ja kirkkobongaus ovat yksi tämän kesän nousevista matkailutrendeistä.
Kirkkoihin lähdetään tutustumaan monista eri syistä: uuvuttavan koronavuoden vastapainoksi kaivataan hengellistä tai henkistä matkailua, johon liittyy vahvasti rauhoittuminen ja suorittamattomuus. Toisia taas kiinnostaa tutustua paremmin Suomen eri paikkakuntiin kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden ja paikallisten tarinoiden avulla. Kirkot ovat kauniita jo itsessään, ja monissa kirkoissa on myös valtava määrä hienoa taidetta, joka vetää estetiikan ja taiteen ystäviä puoleensa.
Irti arjesta
Yksinkertaisimmillaan pyhiinvaellus ja kirkkoihin tutustuminen voi olla irtiottoa arjesta: hidastamisen, rauhoittumisen sekä merkityksellisyyden hakemista hektisessä ja digitaalisten ärsykkeiden ympäröimässä maailmassa. Lomalta kaivataan aikaa pohtia elämää ja itseä. Mikä olisikaan hienompi paikka hiljentymiselle kuin keskiaikainen kivikirkko, jonka kiviseinien sisällä on vihdoinkin aikaa kuulla ja kuunnella omia ajatuksia – tai antaa niiden vaieta hetkeksi kokonaan?
Pyhiinvaelluksessa olennaista ei ole pituus tai kesto, vaan matka ja päämäärä. Pyhiinvaellukselle voi lähteä kuka tahansa ikään, sukupuoleen, kansalaisuuteen tai uskontoon katsomatta. Matkan merkityksellisyys ja tavoitteet ovat jokaiselle henkilökohtaiset.
Elämys puhuttelee
Matkailutoimialalla on viime vuosina tunnistettu vahvasti elämyksellisyyden ja kokemuksellisuuden merkitys. Matkailijat etsivät oikeita, aitoja asioita ja kokemuksia. Paikallisuus, historia ja tarinat nousevat matkailupalveluiden tuottamisessa yhä merkittävämpään rooliin.
– Matkailun näkökulmasta paikallinen historia ja tarinat ovat todella kiinnostavia ja siksi myös kirkkoja halutaan tuoda paremmin esiin osana Hämeenlinnan matkailua ja kaupunki- markkinointia, kertoo Hämeenlinnan elinkeinoyhtiö Linnan Kehityksen matkailuasiantuntija Outi Mertamo.
– Uskomme kirkkojen vetävän puoleensa myös yhä nuorempia matkailijoita, jotka haluavat nähdä ja kokea maailmaa ja koronasta johtuen tekevät sen nyt kotimaassa. Toivottavasti pääsemme jatkossa yhdessä seurakunnan ja matkailutoimijoiden kanssa kehittämään uusia tarinallisia reittejä, joihin voidaan yhdistää matkailullisia näkökulmia ja palveluita. Reitin voisi esimerkiksi kulkea vaikka pyöräillen tai jopa meloen, ja näin yhdistää myös luonto ja liikunta kokonaisuuteen.
Santiago de Compostela on lähellä
– Meiltä Hämeenlinnan seudulta löytyvät Suomen kenties kauneimmat keskiaikaiset kivi- kirkot ja harva edes tietää, että maailmankuulu pyhiinvaellusreitti Santiago de Compostela yltää aina Hämeenlinnan Renkoon saakka! Samalla reissulla kannattaa tietenkin vierailla upeassa 700-vuotiaassa Hämeen linnassa, joka tarjoaa todellisen aikamatkan suoraan keskiajalle.
Jaa artikkeli: