Agricola-kävely on yksi uusista suomalaisista pyhiinvaelluksista, jota kävellään parhaillaan kolmatta kertaa. Kävelyn reitti kulkee reformaattorin ja suomen kirjakielen isän Mikael Agricolan synnyinpitäjästä Pernajasta Turkuun, jossa Agricola toimi piispana. Taina Pajunen on yksi vaeltajista. Tässä hänen mietteitään.
Taina Pajunen, olet osallistunut kevään aikana Agricola -kävelyyn kulkemalla sen etappeja. Mikä sai sinut innostumaan tähän ja mitkä etapit olet kulkenut?
Olen kiinnostunut kotimaisista pyhiinvaellusreiteistä ja muutamaan niistä aikaisemmin osallistunut. Viime vuonna luin Agricola-kävelystä ja päätin tänä vuonna lähteä matkaan mukaan. Minua viehättää ajatus, että saan kulkea kirkolta kirkolle, keväästä syksyyn, katsoen ja kuunnellen mitä kaikkea luonnossa tapahtuukaan. Pidän myös Agricola-kävelyn yksinkertaisuudesta; ilmoittaudut – ja tulet reppu selässä lähtöpaikalle.
Tähän mennessä olen taivaltanut etapit : Pernajan Pyhän Mikaelin kirkko – Koskenkylä. Koskenkylä – Porvoon tuomiokirkko. Sipoon vanha kirkko- Vantaan Pyhän Laurin kirkko, Vantaan Pyhän Laurin kirkko – Espoon tuomiokirkko, Espoon tuomiokirkko – Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkko, Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkko – Inkoon Pyhän Nikolauksen kirkko, Inkoon Pyhän Nikolauksen kirkko – Karjaan Pyhän Katariinan kirkko.
Miten sää on suosinut kävelyjä?
Sää on suosinut kulkijoita varsin hyvin. Ensimmäisellä taipaleella meitä suosittiin myös vesi-, lumi- ja raekuuroin, mikä teki matkasta entistäkin luonnon läheisempää.
Matkaa tehdään porukalla. Keitä sinulla on ollut kaverina ja oletko tutustunut uusiin ihmisiin?
Tyttäreni on kulkenut kanssani yhden etapin, toinen tytär on tulossa kesäkuun viikonloppuna mukaan. Yhdellä etapilla oli mukana kaksi ystävääni. Koko päivän yhdessä kävellessä tutustuu myös uusiin ihmisiin.
Mikä näissä kävelyissä on parasta?
Paljon on ollut parasta; kevään eteneminen, vaikuttavat pyhät kirkkorakennuksemme, toiset kanssakulkijat ja heidän tarinoidensa kuunteleminen, ystävälliset ihmiset matkan varrella, ruumiillinen väsymys ja jalkojen rukous, historia ja kulttuuri matkamme varrella.
Reitit kulkevat keskellä luontoa. Mitä luonnossa liikkuminen sinulle merkitsee?
Luonnossa liikkuminen ja siellä oleminen on minulle tärkeää. Olin vuosia mieheni omaishoitajana ja elämämme oli hyvinkin rajoittunutta.
”Luoja on kaikessa luodussaan” ja tätä kaikkea kiitollisena ihmettelen, katselen ja kuuntelen.
Agricola-kävelyä kutsutaan suomalaiseksi pyhiinvaellukseksi. Mitä tämä sinulle merkitsee?
Pyhiinvaellus on minulle hiljaista kiireettömyyttä, pyhää huolettomuutta, luottamuksen yksinkertaisuutta, olemisen vapautta ja jakamisen iloa.
Se on matkaa itseeni ja itsestäni ulospäin.
Näitä kävelyetappeja järjestetään taas vielä pari kesäkuussa ja lisää elokuusta alkaen. Mitä haluat sanoa heille, jotka harkitseva mukaan tulemista?
Ole rohkea, lähde liikkeelle, olet lämpimästi tervetullut vaeltamaan!
Agricola-kävely, pyhiinvaellus Pernajasta Turkuun
Agricola-kävely sai alkunsa vuonna 2019, jolloin idean isä, laulaja Hannu Holma käveli reitin ensimmäistä kertaa. Holman esiäiti oli Mikael Agricolan sisko. ”Agricolan aikaan tytöillä ei ollut mitään asiaa koulutukseen. Pikkuveli sen sijaan lähetettiin jo 9-vuotiaana poikasena ensin Viipuriin, myöhemmin Saksaan saakka oppiin. Mitä Mikaelin sisko olisi taitanut tehdä, jos hän olisi päässyt kouluun, jää siis ikuiseksi arvoitukseksi”, Holma tuumiskelee.
Osallistumaan ehtii vielä. Seuraavat kävelyt ovat 12.6. Karjaa-Tenhola, 13.6. Tenhola-Perniö. Katso reitti, ajankohdat ja ilmoittaudu mukaan: https://agricola.fi/agricolakavely Ilmoittautuneisiin otetaan yhteyttä kävelyn yksityiskohdista.
”Kuule Herra meidän nöyrät rukouksemme ja tee palvelijoidesi matkasta onnellinen. Varjele meitä kaikissa tämän elämän tienhaaroissa sinun rakkaan Poikasi, Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta.” - Mikael Agricolan matkarukous
Edit: Lisätty tiedot kesäkuun kävelyistä.
Jaa artikkeli: