Lapset ja nuoret voivat pelata valvotussa ja turvallisessa ympäristössä Minecraftia nyt kirkon Fisucraftissa. Jyväskylän seurakunnassakin kaavaillaan kerhojen aloittamista Fisucraftissa.
Hiiren napsutusta, näppäimien rapinaa ja keskittyneitä ilmeitä. Ella Takkinen pelaa Minecraftia yhdessä veljensä Aapon kanssa.
Minecraft on maailmanlaajuinen hittipeli, jossa rakennetaan virtuaalisia maailmoja ja tavataan kavereita. Peli imaisee mukaansa perheiden juniorit, nuoret ja jotkut aikuisetkin. Vuosisatojen kehitys on hypännyt käpylehmistä legojen kautta tietokoneen ruudulle. Ihmisen mielikuvitus on löytänyt aina purkautumistiensä.
Minecraftin maailmat sijaitsevat servereillä eli palvelimilla ympäri maapalloa. Myös evankelis-luterilainen kirkko on perustanut oman Minecraft-palvelimen, joka on nimeltään Fisucraft.
Kristillisyys näkyy Fisucraftissa esimerkiksi pelimaailman kristillisinä symboleina ja teemoina. Virtuaalimaailmassa järjestetään myös kirkkoon liittyviä rakentamiskilpailuja.
Valvottua toimintaa
Fisucraftissa on paikalla valvojia, joka tuovat pelaajille turvaa ja valvovat, että palvelimen sääntöjä noudatetaan. Lähihoitajaksi opiskeleva Ella toimii Fisucraftin vapaaehtoisena valvojana.
– Teen tätä vapaa-ajalla huvin vuoksi omasta kiinnostuksesta. Kun pelaan, niin samalla tulee hoidettua valvojan hommia.
Valvotulla toiminnalla verkossa on paljon plussia. Valvoja tuo pelaajille turvaa ilkivaltaa ja kiusaamista vastaan. Ilkivalta eli rakennusten rikkominen on Minecraftissa yleistä. Fisucraftissa valvoja puuttuu rikkomiseen.
Yleinen rangaistus on pelaajan heittäminen pelistä ulos. Tämä käytäntö toimii vähän kuin varoittavana jäähynä – pelaaja pääsee halutessaan takaisin mukaan peliin. Valvoja voi antaa pelaajalle toistuvista rikkeistä myös bannit eli porttikiellon. Koska maailmassa on armoa, niin porttikielto on mahdollista purkaa.
Verkkopeleissä kiusataan. Minecraftin chatissakin voi jutustella iloisesti ja myös satuttaa toista. Valvoja seuraa keskustelua ja myös puuttuu siihen. Lasten puheet voivat olla välillä julmia.
– On nimittelyä. Haukutaan, että toisen rakennelma on ruma. Valvojaa tarvitaan rauhallisuuden ylläpitämiseen.
Ella toimii Fisucraftin valvojana silloin tällöin. Minecraftin lisäksi hän ei pelaa muita pelejä, eikä pelaaminen vie muutenkaan kaikkea hänen vapaa-aikaansa.
Pelin kautta myös ystäviä
Toisella koneella pelaa Ellan pikkuveli Aapo. Hän on pelannut Minecraftia neljä vuotta. Fisu- craft-serverillä hän on käynyt parin vuoden ajan.
Ellan mielestä Aapo tietää todella paljon Minecraftista. Valvojan ominaisuudessa hän antaa tunnustusta veljelleen.
– Aapo on tosi tunnollinen, eikä riko sääntöjä.
Aapo on rakentanut Fisucraftiin vaikka mitä – viimeksi sillan. Seuraavaksi hän on suunnitellut rakentavansa linnan.
Rakennelmat ovat mittavia, ja niiden kasaamiseen menee aikaa. Aapo pelaa kerralla tunnista neljään tuntia. Fisucraft on Aapon mielestä hyvä serveri, koska se ei ole painottunut monien servereiden sijaan minipeleihin.
– Täällä saa rakentaa vapaasti kaikenlaista ja seikkailla eri paikossa.
Aapo kiittelee pelaajana rikkomis- ja kiusaamiskieltoa. Myös Aapon rakennuksia on rikottu. Tieto siitä, että rikkoja saa porttikiellon, lohduttaa. Iloista on myös, että valvoja voi korjata rikotut rakennukset ennalleen.
Aapolle on tullut Minecraftissa ystäviä, joiden kanssa hän rakentelee ja viestittelee.
Turvallinen ympäristö
Jyväskylän seurakunnan lapsi- ja perhetyön työalasihteeri Ritva Parkkali arvostaa Fisucraftin korkealle. Pelissä lapset ja nuoret ovat turvallisessa ympäristössä.
– Fisucraft on paikka, minne vanhemmat uskaltavat päästää lapsensa pelaamaan turvallisesti.
Fisucraft ja virtuaalimaailmat ovat tulossa seurakuntiin perinteisen toiminnan rinnalle. Esimerkiksi Tampereen eteläisessä seurakunnassa on järjestetty lapsille Fisucraft-kerhoja.
– Menemme sinne, missä lapset ja nuoret tällä hetkellä ovat. Seurakunta menee toimijaksi heidän maailmaansa, Parkkali sanoo.
Myös Jyväskylän seurakunnassa on kaavailtu Fisucraft-kerhon perustamista.
– Tulevaisuudessa seurakunnille on iso asia, että toimimme verkossa ihan perinteisten kerhojen rinnalla. Tämä on tulevaisuuden haaste.
Verkkopelit ovat lapsille tuttu paikka, mutta aikuiset joutuvat varmasti opettelemaan, miten siellä kannattaa ja voi toimia.
– Pitää osata kohdata lapsia ja nuoria verkossa. Siihen tarvitaan varmasti myös koulutusta, Parkkali toteaa.
Tiesitkö?
- Minecraftin pelaamiseen tarvitaan tietokone tai pelikonsoli ja maksullinen Minecraft-peli.
- Fisucraft on kirkon ylläpitämä Minecraftin serveri, josta lisätietoa osoitteessa fisucraft.net.
- Fisucraftissa on valvojia, jotka puuttuvat mahdolliseen kiusaamiseen ja rikkomiseen.
- Fisucraft on osa lapsille ja nuorille suunnattua Lastenkirkon toimintaa.
- Kirkko on esillä Fisucraftissa erilaisilla symboleilla ja teemoilla. Pelaajille järjestetään välillä rakennuskilpailuja.
- Vanhempien näkökulmasta Fisucraft tarjoaa lapsille ja nuorille turvallisen pelimaailman.
Jaa artikkeli: