Pyhäkoulun ohjaajana yli 40 vuotta

Kolme lasta istuu pöydän ääressä kädet ristissä.

Kokkolassa on toiminut yli neljän vuosikymmenen ajan kotipyhäkoulu Ykspihlajan alueella. Pirkko ja Seppo Hälin vetämässä pyhäkoulussa on ollut mukana eri ikäisiä lapsia omista lapsista ja lastenlapsista naapurinlapsiin ja heidän kavereihinsa. Myös entiset pyhäkoululaiset ovat ehtineet tuoda omia lapsiaan tuttuun pyhäkouluun. Paikkakunnalta muuton myötä pariskunta on nyt joutunut luopumaan rakkaasta tehtävästään.

Kaikki sai alkunsa Kokkolassa vaikuttaneesta mersuherätyksestä.
– Perheemme elämä sai kokonaan uuden suunnan, kun usko kosketti meitä molempia.
Pirkko Häli sai pian kutsun ryhtyä pyhäkoulunopettajaksi. Aluksi hän piti pyhäkoulua vuorosunnuntaisin toisen pyhäkoulun pitäjän kanssa, molemmat omissa kodeissaan.
– Viimeiset vuodet olemme tehneet tätä mieheni kanssa yhdessä.

Pyhäkouluhetkeen on kuulunut rukousta, laululeikkejä ja lyhyt opetus. Lapset ovat myös saaneet kertoa kuulumisiaan, etenkin kesän jälkeen.
Kotipyhäkoulu on mahdollistanut myös yhteisen puuhastelun.
– Opetushetken jälkeen joka toinen kerta olemme leiponeet leipiä, pullia tai pikkuleipiä kotiin viemisiksi. Joka toinen kerta on leikitty piilosta, pelattu lautapelejä tai voimailtu renkaissa.

Vuoden kohokohtia ovat olleet kevätretket sekä yöpyhäkoulut.
Kevätretket ovat suuntauneet muun muassa Laajalahteen, Siikajoelle ja Kälviän eläinpuistoon. Yöpyhäkouluihin on kokoonnuttu aina marraskuun alussa.
– Leikimme lamppista ulkona puistossa, etsimme metsään kätkettyä aarretta ja iltapalaksi teimme pitsoja, Pirkko Häli muistelee.
Kotipyhäkoululaiset ovat osallistuneet myös seurakunnan järjestämiin pyhäkoulujen yhteisiin kevät- ja joulujuhliin.

”Kodissamme yöpyi enimmillään 16 eri ikäistä lasta.”

Pirkko Häli

Lasten kanssa touhuaminen on ollut Häleille mieluisaa ja tärkeää. He ovat kiitollisia kodeille, jotka ovat lähettäneet lapsiaan pyhäkouluun.
– Lapset on aina otettu vastaan rukouksin, ja rukouksin saatettu myös kotimatkalle.
Hälin pyhäkoulu sai muutamia vuosia sitten myös oman pyhäkoulukummin.
– Entinen opiskelijani on ilahduttanut meitä askarteluillaan ja joululahjoillaan ja rukoillut pyhäkoulumme puolesta.

Pyhäkoulun ohjaajat saavat kokea monta unohtumatonta hetkeä lasten kanssa. Pirkko Häli muistelee erästä tuomiosunnuntaita, jolloin puhuttiin viimeisestä tuomiosta.
– Kysyin lapsilta, miten me pärjäämme tuomiolla. Eräällä pojalla oli vastaus valmiina. Hän sanoi, että tarvitaan hyvä puolustusasianajaja. Todellakin, meillä on paras mahdollinen puolustusasianajaja Jeesus Kristus!

Hyvien kokemusten myötä Pirkko Häli rohkaisee muitakin ryhtymään pyhäkoulun ohjaajaksi. Pienten lasten vanhempien voi olla helpompi pitää pyhäkoulua nimenomaan kotona.
– Toivoisin myös esimerkkiksi Pop up -pyhäkouluja kauppakeskuksiin. Mahdollisuuksia on monenlaisia kutsua lapsia kokemaan yhdessäoloa ja Raamatun opetusta.
– Raamatussakin meitä kehotetaan tarjoamaan lapsille evankeliumia: ”Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta.” (Mark. 10:14)

”Olen luopunut monista luottamustehtävistäni. Kaikkein vaikeinta on ollut luopua pyhäkoulutyöstä.”

Pirkko Häli

Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa pyhäkoulun ohjaajina toimineet Seppo ja Pirkko Häli.
Vuosikymmeniä Kokkolan Ykspihlajassa kotipyhäkoulua luotsanneet Pirkko ja Seppo Häli ovat muuttaneet Pirkko Hälin syntymäkotiin Siikajoelle. Seurakunta etsii jatkuvasti uusia pyhäkoulun ohjaajia joka puolelle Kokkolaa. Kuva: Hälien kotialbumi

Kokkolan suomalainen seurakunta kiittää Pirkko ja Seppo Häliä erittäin tärkeästä, vuosikymmeniä jatkuneesta työstä ja toivottaa heille Jumalan siunausta uusiin tehtäviin.
– Toivon, että uusia Pirkkoja ja Seppoja löytyisi joka puolelta Kokkolaa, jotta lapset voisivat kuulla ilosanoman Jeesuksesta ja kohdata heistä välittäviä aikuisia omalla asuinalueellaan, sanoo varhaiskasvatuksen ohjaaja Karin Uotila.
Seurakunta tukee pyhäkoulun ohjaajia antamalla hartaus- ja askartelumateriaalia sekä ohjaajien tarvitsemaa tukea.
– Ykspihlajan alueelle on jo ilmoittautunut yksi pariskunta, joka avaa kotinsa pyhäkoululle. Olemme valmiit ottamaan vastaan myös lisää ohjaajia.
– Toivottavasti mahdollisimman moni innostuu tästä hienosta työstä, jotta perinne jatkuu.
Kotipyhäkoulujen lisäksi pyhäkouluun voi tulla Kokkolan kirkkoon jumalanpalveluksen saarnan aikana. Myös sinne kaivataan lisää ohjaajia. Vuoro tulee noin kerran kuukaudessa tai harvemmin. Pyhäkoulut starttaavat, kun koronatilanne sen sallii.

Jaa artikkeli: