Vuoden 2021 alkaessa koronapandemia jatkuu yhä edelleen. Moni on jo ehtinyt toivoa paluuta tavalliseen arkeen, mutta pandemian uusien aaltojen myötä sitä saadaan vielä odottaa. Pandemian pitkittyminen on haaste myös lähetystyölle. Kirkkomme Lähetys haastatteli kahta Suomen lähetysseuran lähetystyöntekijää, Katariina Väisästä ja Harri Koskelaa, heidän kuulumisistaan ”etälähetystyön” aikana.
Harri Koskela on joensuulainen lastentarhanopettaja, uskonnon-, filosofian ja psykologian opettaja sekä teologian tohtori käytännöllisen teologian alalta. Työurallaan hän on toiminut lastentarhanopettajana, Joensuun helluntaiseurakunnan evankelistana ja pastorina, opetustehtävissä peruskoulussa ja lukiossa sekä käytännöllisen teologian lehtorina ja tutkijana Itä-Suomen yliopistossa. Koskela on toiminut Suomen lähetysseuran FELM Theology -ohjelmassa teologisena opettajana Hongkongin Luterilaisessa teologisessa seminaarissa (LTS) elokuun 2020 alusta lähtien. Työalueelle Hongkongiin hän pääsi lähtemään vaimonsa Hannan kanssa joulukuun alussa.
Hongkongin Luterilainen teologinen seminaari (LTS) perustettiin vuonna 1913 Manner-Kiinassa. Lähetysseura oli mukana perustamassa sitä yhdessä Kiinan, Skandinavian ja Yhdysvaltojen luterilaisten kanssa. LTS joutui siirtymään Hongkongiin vuonna 1948 sisällissodan vuoksi. Seminaarissa on noin 400 opiskelijaa ja siellä voi suorittaa muun muassa teologian kandidaatin, maisterin ja tohtorin tutkintoja.
Verkko-opetusta Joensuusta Hongkongiin ja laajemmalle
Harri Koskela aloitti kahden kurssin opetuksen verkon kautta elokuun lopussa. Kurssien aiheena olivat Grief Counseling (Sielunhoito surussa) ja Pastoral Ministry and Ethics (Pastoraalinen palvelu ja etiikka). Opetuskieli on englanti. Kursseille osallistuu opiskelijoita useasta eri maasta. Etukäteen Koskela arveli, että suurin osa opiskelijoista olisi hongkongilaisia, mutta ennakko-oletus osoittautui vääräksi. Noin puolet opiskelijoista on Myanmarista, ja lisäksi opiskelijoita on Thaimaasta, Nepalista, Manner-Kiinasta, Englannista (kiinalaistaustainen) sekä muutama opiskelija Hongkongistakin. Suurin osa opiskelijoista asuu seminaarin asuntolassa. Verkko-opetus on Koskelan mielestä toiminut yllättävän hyvin.
Harri Koskela on iloinnut siitä, että opiskelijat ovat hyvin motivoituneita. Monella heistä on jo aikaisempia teologisia opintoja tai tutkinto sekä usean vuoden kokemus seurakunnallisesta työstä omassa maassaan. Opiskelijoista monet ovat Lähetysseuran stipendiaatteja. Suurin osa heistä tähtää teologian maisterin tutkintoon ja on opiskellut yhden tai useamman vuoden LTS:ssa.
Haasteeksi on joillakin opetuskerroilla osoittautunut tietotekniikka ja internet-yhteydet, mikä ei varmastikaan yllätä ketään verkon varassa työtään tekevää. Muutaman kerran joku toinen opettaja on kirjautunut sähköiseen luokkaan väärään aikaan ja keskeyttänyt luennon. Luennon uudelleen aloittaminen on vaatinut välillä viestittelyä eri välinein, ja välillä haasteita on aiheuttanut huono nettiyhteys.
Helsingistä Hongkongiin vuorokaudessa
Koskelan pariskunta Harri ja Hanna pääsivät lopulta lähtemään työalueelle vasta joulukuun 2020 alussa. Suora lento Helsingistä Hongkongiin kesti 9,5 tuntia. Korona-aika näkyi siten, että lentokoneen noin 400 matkustajapaikan kapasiteetista vain 16 oli käytössä. Lennon jälkeen oli vuorossa lentokentällä pakollinen koronatesti. Koskela hämmästyi, kun Hongkongissa ei saanutkaan ”tikkua sieraimeen” vaan näyte otettiin ihan itse sylkinäytteenä. Harri Koskela kertoo näytteenotosta elävästi: ”Näytettä mentiin ottamaan pilttuuseen, jossa oli vielä seinällä hyvä ohjeistus. Proseduuri oli kuvattu pikkutarkasti ja täsmällisesti hongkongilaiseen tapaan.
Näytteen antamisen jälkeen saatiin vähän evästä ja numerolappu kaulaan, jonka perusteella etsimme isosta koronatesti- ja odotuskeskukseksi muutetusta tulohallista oman paikkamme satojen paikkojen joukosta. Poistuminen ennen tuloksen saamista tai muu ohjeiden vastainen toiminta (yksi A4-dokumentti, 10 kohtaa) oli toisen omalla nimellä annetun dokumentin mukaan kielletty noin 550 euron sakon ja 6 kuukauden vankeuden uhalla. Saimme lopulta reilun 6 tunnin kuluttua tiedon negatiivisesta testituloksesta ja saimme luvan siirtyä taksilla hotelliin 14 päivän pakolliseen karanteeniin.” Matka Helsingin lentokentältä hotellille vei kaikkiaan aikaa vähän alle vuorokauden.
Kaksi viikkoa hotellihuoneessa
Hotellikaranteenin aikana omasta huoneesta ei saanut poistua edes käytävään. Valvonta tapahtui seurantarannekkeella ja kännykkäsovelluksella. Luentojen valmistelun ja pitämisen sekä monien Suomen ja Hongkongin asioiden järjestelyjen parissa aika vierähti todella nopeasti, eikä Koskeloilla ollut juurikaan ongelmia pysytellä hotellihuoneessa. Suurimmat hankaluudet liittyivät varsinkin verkkoluentoja pitäessä hotellin verkkoyhteyden vaihtelevaan tasoon.
Pieneksi haasteeksi 24/7 oleskelussa hotellihuoneessa osoittautui allergiselle Koskelalle huoneen kokolattiamatosta aiheutunut pölyisuus ja ajoittain sisään kantautunut tupakansavu, varsinkaan kun ikkunaa ei voinut avata. Fyysisesti Koskelat elivät hyvin rajattua elämää, mutta sosiaalisten kontaktien hoitamisen ja tiedon saannin suhteen ei ollut rajoituksia, sillä netti ja TV monine kanavineen olivat käytössä.
Koskeloiden hotellihuoneen pinta-ala oli vain 14 m2. Sänky vei pinta-alasta 4 m2 (ja muut tasot 4 m2), joten lattiapinta-alaa jäi 6 m2. Sängyn ympärillä oli noin 40 cm levyiset käytävät. Tilaa liikkua ei siis juuri ollut. Harri piti kuntoa yllä karanteenin aikana tekemällä vatsalihasliikkeitä ja vähän jumppaa lattialla ja venyttelyä sängyssä. Hanna puolestaan harrasti pientä aerobicia ja lihaskuntoharjoittelua.
Kahden viikon karanteenin jälkeen omaan kotiin
Kahden viikon karanteenin ja toisen negatiivisen koronatestin jälkeen Koskelat pääsivät muuttamaan kerrostaloasuntoonsa Kowlooniin. Hongkongissa on meneillään neljäs korona-aalto, mutta se on hyvin hallinnassa, sillä päivittäinen todettujen tartuntojen määrä on ollut viime päivinä 30–60. Julkisilla paikoilla on maskipakko, ja maskin käyttämättömyydestä on luvassa 500–1000 euron sakko.
Joulun aikaan lämpötila Hongkongissa oli välillä +25 astetta, joten joulun sää poikkesi melkoisesti Pohjois-Karjalan säästä. Joululoman aikana Koskelat ovat tutustuneet ympäristöönsä Kowloonissa ja Hong Kong Islandilla. He ovat myös patikoineet paljon ja hämmästelleet Hongkongin patikkareittejä ja luontoa. Yllättävää on, että vaikka Hongkongissa asuu pienellä alalla 7,5 miljoonaa asukasta, 75 % pinta-alasta on eräänlaista luonnonpuistoa metsineen ja kukkuloineen. Alkuvuodesta sää on ollut hieman viileämpi, päivällä noin 15 ja yöllä alle 10 astetta. Sen vuoksi asunnon sisälämpötila on laskenut monena päivänä 16 asteen paikkeille ja yöllä alimmillaan 13 asteeseen. Lämmitys tapahtuisi sähköllä toimivalla puhaltimella tai patterilla, mutta Koskelat eivät ole käyttäneet niitä juurikaan, koska ikkunat ovat yksinkertaisia eikä rakennuksen eristyskään ole kovin hyvä.
Vuoden 2021 suunnitelmia Hongkongissa
Harri Koskelan opetustyö kevätlukukaudella 2021 on päässyt käyntiin etäopetuksena. Kevätlukukaudella hän opettaa Crisis Counseling – ja Theology of Ministry -kursseja. Hän on vieraillut kaksi kertaa seminaarilla noin puolen tunnin matkan päässä, vaikka työ ei ole sitä vaatinutkaan. Seminaarilla kuitenkin voi tavata muuta henkilökuntaa ja opiskelijoita. Toisella käyntikerralla Koskela tapasi seminaarin presidentin Simon Chown, jolla on suomalainen vaimo. Hän tutustui myös kirjastoon, jossa on kirjastonhoitajan mukaan yhteensä hämmästyttävät 100 000 kirjaa englanniksi ja kantonin- ja mandariinikiinan kielellä sekä yli 100 painettua aikakauslehteä. Lisäksi käytettävissä on 100 000 e-kirjaa ja 700 sähköistä aikakauskirjanimikettä. Kirjasto on Hongkongin laajin ja varmaankin paras teologinen kirjasto.
Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan joulua 2021 Harri Koskela viettää jälleen Joensuussa. Työ FELM Theology -ohjelmassa on vuoden mittainen. Mikäli uusia mielenkiintoisia työtehtäviä ei sitä ennen tule vastaan, Koskelan suunnitelmissa on jatkaa Hongkongin jakson jälkeen terveyspsykologian väitöstutkimuksen tekemistä Itä-Suomen yliopistossa. Tutkimuksen aiheena on uskonnollisuuden yhteys henkiseen hyvinvointiin ja terveyteen.
Eilen ilmestyi Katariina Väisäsen tunnelmista kertova juttu:
Katariina Väisänen tekee ”etälähetystyötä” Kaakkois-Aasiassa