Jyväskylään muuttaneen australialaisen viestintävalmentaja Sepi Roshanin mielestä elämän tarkoitus on oman tien löytäminen. Sen selvittämiseksi täytyy tutustua itseensä ja omiin toiveisiinsa, ilman ulkoa annettuja stereotypioita.
Sepi Roshan elää, kuten opettaa. Hän jätti taloushallinnon ammattilaisen uran yli 15 vuoden jälkeen ja opiskeli elämäntapavalmentajaksi. Vuonna 2012 hän ryhtyi päätoimiseksi naisten aseman edistäjäksi Lontoossa, minne hän perusti oman verkkoradion ja valmennusyrityksen. Sen tavoitteena on auttaa vähemmistöihin kuuluvia naisia vapautumaan uraa jarruttavista stereotypioista ja kehittää heidän viestintäosaamistaan.
Marraskuussa Roshan muutti Jyväskylään miehensä Justinin aloitettua opinnot yliopiston kansainvälisessä liikuntahallinnon maisteriohjelmassa. Tulevaisuudessa Justin toivoo voivansa yhdistää finanssisektorin osaamisensa liikunta-alan tuntemukseen. Sepi taas pyrkii jatkamaan valmennustyötään eri muodoissa.
Avoimet ja suorat jyväskyläläiset
Sepi kurvaa tapaamispaikalle pyörällään ja huudahtaa suomeksi: ”Hyvää päivää! Hauska tavata.” Reitti Myllyjärveltä keskustaan on käynyt parissa kuukaudessa tutuksi. Hän kertoo ihastelevansa uudessa kotikaupungissaan erityisesti upeita auringonnousuja ja -laskuja sekä vastaanottavaisia ihmisiä.
– Rakastan jyväskyläläisten avoimuutta ja suoruutta. Suoruus ei ole tylyä, vaan pikemminkin kunnioittavaa. On hienoa, että ihmiset uskaltavat sanoa, mitä ajattelevat.
Jyväskyläläiset naiset ovat hänen silmiinsä hyvällä tavalla itsevarmoja ja hyväkuntoisia.
– Täällä naiset ulkoilevat paljon, mikä auttaa heitä pysymään kunnossa ja luottamaan itseensä. He tuntuvat tietävän, mitä haluavat ja ovat tasapainossa itsensä kanssa.
Monet olivat varoittaneet etukäteen, että suomalaiset ovat hiljaisia ja varautuneita. Sepin kokemus on ollut ihan toinen.
– Olen käynyt kiinnostavia keskusteluja, nauranut ihmisten kanssa ja saanut paljon hymyjä ja halauksia.
Stereotypioihin jumiutuminen vahingollista
Stereotypioiden kyseenalaistaminen on Sepi Roshanille sydämenasia. Hänen mielestään niihin jumittuminen on vahingollista.
– Ulkopuolelta tulevat odotukset siitä, miten missäkin tilanteessa olisi hyvä toimia rajoittavat meitä, koska ne perustuvat mielikuviin. Haluan auttaa naisia kirkastamaan, mistä heidän toimintaansa hankaloittavat uskomukset ovat peräisin. Siten niiden yli voi päästä ja ryhtyä toteuttamaan itsensä näköistä elämää, Sepi toteaa.
Sepi ja Justin ovat valinneet lapsettoman elämäntavan, mikä herättää usein ihmetystä.
– Oletus on, että kaikki haluavat omia lapsia. Ajattelen niin, että maailmassa on jo riittävästi lapsia, joita minä voin rakastaa ja auttaa. Olen seikkailijaluonne, haluan matkustaa ja työskennellä vapaasti. Miksi meidän pitäisi tehdä lapsia muita miellyttääksemme?
Mitä Sepi kysyisi Donald Trumpilta?
Donald Trumpin toimet naisia kohtaan saavat Sepi Roshanin huokaamaan, mutta hän on hyvillään siitä, että tämä on saanut ihmiset pohtimaan arvoja ja toimimaan niiden puolesta.
– Olen iloinen, että eri puolilla maailmaa keskustellaan tasa-arvosta, inhimillisyydestä ja huolenpidosta. Se, miten me toisiamme kohtelemme, on kuitenkin kaikkein tärkeintä.
Hän pohtii, ohjaako Trumpin käyttäytymistä jokin pelko, sillä ihmiset, jotka kokevat olonsa turvalliseksi ja tasapainoiseksi, eivät toimi näin. Jos Sepi Roshan saisi kysyä Trumpilta yhden kysymyksen, se olisi: ”Mitä sinä pelkäät?”
Jaa artikkeli: