Keltinmäen kirkon miesten piirin vetäjä Alpo Toivola varmistaa kokoontumiskiellonkin aikaan, että läksyt on luettu.
– Yhteinen, viikoittainen kokoontuminen on muodostunut monelle tärkeäksi henkireiäksi. Se on kyllä käynyt puhelinkeskusteluissa ilmi nyt, kun tapaamisia on jäänyt väliin.
Alpo Toivola puhuu vetämästään Keltinmäen kirkon miesten piiristä. Säännöllisesti tiistai-iltaisin jo useamman vuoden kokoontunut ryhmä on joutunut väistämään koronavirusepidemiaa ja siitä aiheutuneita kokoontumisrajoituksia kuten lähes koko yhteiskunta.
– Koronan aikaan moni muu asia vaikuttaa ja hankaloittaa elämää, totta kai näidenkin peruminen on ihan luonnollinen seuraus siitä, itsekin karanteenin omaisissa olosuhteissa kotonaan Ristonmaalla oleskeleva Toivola sanoo.
– Nykyteknologia mahdollistaa yhteydenpitoa, vaikka fyysiset tapaamiset ovat pannassa. Olen mukana myös Gospel Ridersin toiminnassa, ja siellä on viikoittain valtakunnallinen, useamman kymmenen osallistujan nettikokous. Tällä meidän porukalla ei ehkä ole tietotekniikka niin hallussa, että se toimisi. Mutta olen ollut sähköpostitse yhteyksissä ryhmäläisiin ja vähän potkinut heitä eteenpäin. Tarkastelen, että he tekevät kotitehtävät, jos näin voi sanoa.
Niin, ”kotitehtävät”. Keltinmäen miesten piiri ei ole ihan mikä tahansa jutustelukerho, vaan luottamuksellisen yhdessäolon keskeinen elementti on Raamattu, sen tekstien lukeminen ja pohtiminen ääneen.
– Tapaaminen aloitetaan musiikin kuuntelulla, sitten on rukous. Luemme Raamattua niin, että sieltä valitaan aina jokin kirja, joka käydään läpi. Sitten keskustellaan sen sisällöistä ja niiden kautta asioista, jotka sillä hetkellä ovat miehille ajankohtaisia, Toivola havainnollistaa.
Ryhmä on varsin tiivis, vetäjän puhelimen viestiryhmässä on 18 numeroa, ja tapaamisiin on osallistunut tyypillisesti kymmenkunta miestä. Toivola arvelee olevansa 71-vuotiaana ikäjakaumassa hieman keskiviivan yläpuolella.
– Pelin henki on se, että paikalle tullaan, kun halutaan. Joka tapauksessa ihmiset on tulleet toisilleen tutuksi ja ilmapiiri on luottavainen. Siellä voi avautua ja keskustella. Usein mennään hyvinkin omakohtaisiin, lähinnä Jumala-suhteeseen liittyviin asioihin. Perheasioista emme siellä puhu.
Kun tapaamisia ei ole ollut, on Toivola pääsiäiseen liittyen kertauttanut ryhmäläisillä historiaa Aabrahamista lähtien.
– Ihmiset ovat ilmaisseet, että on hyvä, kun minä tänäkin aikana tökin eteenpäin sähköpostilla ja viesteillä. Ihan positiivisena se on nähty.
Nyt jo pidemmän aikaa eläkkeellä ollut Toivola teki oman työuransa koneinsinöörinä maansiirto- ja metsäkoneiden parissa. Valmetilla alkanut ura vei miestä ympäri maailmaa, mutta nykyään koti löytyy Jyväskylän Ristonmaalta.
– Tämähän kuuluisi Kuokkalan alueeseen, mutta olen syystä tai toisesta kotiutunut Keltinmäen kirkolle. Siellä aikanani aloittelin kirkkokuorossa, josta jättäydyin pois, kun ääni häipyi. Sitten aloiteltiin tätä miesten piirin toimintaa.
Miesten piiri sai alkunsa Keltinmäen kirkossa jumalanpalvelusten jälkeen tarjotuilla kahveilla. Alkoi syntyä keskenään juttuun tulevia kaksikoita ja lopulta sakki, joka hakeutui usein samaan pöytään juttelemaan.
– Sen miesporukan kesken todettiin, että oli aina mukavaa yhdessä, ja että puhuttavaa olisi enemmänkin.
Ryhmässä on koettu, ettei samanlainen keskustelu ja avautuminen onnistuisi, jos mukana olisi naisia. Toivolan mukaan naiset perustivat omansa havaittuaan miesten välille muodostuneen yhteyden.
Miesten piiri ei olisi miesten piiri, jollei se huomioisi perisuomalaisia luonteenpiirteitä.
– Kun rujoja miehiä kokoontuu, niin eivät kaikki puhu, eikä siellä moni ensikäynneillä tee muuta kuin kuuntelee. Se on ihan sallittua
Jaa artikkeli: