Partio on perheiden yhteinen juttu

Luonto, erilaiset taidot ja yhteistoiminta sekä retket lähelle ja kauas vetoavat sukupolvesta toiseen. Jätkänkynttilän loimussa paistettu tikkupulla kruunaa illan.

HÄMÄRTYVÄSSÄ illassa loimuavat tulet toivottavat tulijat jo kaukaa lämpimästi tervetulleeksi Utin perhepartioon. Tunnelman täydentää elävällä tulella valaistu kota sekä vieressä avautuva suomalainen metsä.

Kaikki on valmista, siitä on pitänyt huolen jo aamusta toimeen tarttunut Esko ”Killi” Mänttäri. Hän on viettänyt partiolaiselämää yli 60 vuotta, kuten vaimonsa Leenakin. Eikä mikään osoita merkkejä palon hiipumisesta, heille partio on elämänmittainen koko perheen juttu.

Vaikka perhepartio tuli virallisena käsitteenä partiotoimintaan vasta vuonna 2018, Utissa sillä on Leena Mänttärin mukaan jo pitkät perinteet.
– Meillä perheet ovat kautta aikain päässeet mukaan osallistumaan partioon. Me olemme tällaisia oman tien kulkijoita.

ENSIMMÄISENÄ Mänttärin pihapiiriin suunnistaa Töröstinmäestä Uttiin tullut Viljakaisen perhe. Viisivuotias Matias on käynyt Piia-äidin ja Tommi-isän kanssa perhepartiossa vuoden 2018 alusta asti. Perheen 10- ja 13-vuotiaat pojat ovat hekin partiolaisia jo pienestä pitäen.
– Kun muutimme 2005 Jyväskylästä Jokelaan, kysyimme pääsisimmekö johonkin lippukuntaan. Killi otti heti yhteyttä ja sillä tiellä olemme, avaa isä perheen partiotaustaa.

Viljakaisen perhe on ehtinyt kokea kaksi kertaa yhdessä Finjamboree -suurleirin. Matka Ranskaan, viikon mittainen retki Lappiin Lemmenjoelle, Repovesi, lähimetsät sekä monet kohteet lähellä ja kaukana ovat tulleet partion myötä tutuiksi.
– Partio on meille koko perheen rakas ja rikas harrastus, joka yhdistää meitä. Opimme erilaisia taitoja, koemme yhteisöllisyyttä, teemme asioita yhdessä ja saamme olla luonnossa, mikä merkitsee meille paljon, tiivistää äiti partion syvimmän olemuksen.

Tommi Viljakainen on löytänyt partion vasta vaimonsa ja lastensa kautta, ja on antanut sen viedä mennessään. Yhteys luontoon rauhoittaa ja saa unohtamaan arjen huolet. Partion ohella perheen lapsilla riittää aikaa ja intoa harrastaa musiikkia ja liikuntaa.

KUIVALASTA kotoisin oleva Arttu Pyötsiä pyörii kolmevuotiaan Niklaksen ja viiden ikäisen Matiaksen kanssa metsän siimeksessä puolukan varpua hakien. Heillä on Valkealassa karjatila ja perheen äiti sekä yksivuotias lapsi ovat jääneet kotiaskareisiin.
– Käymme perhepartiossa aina kun ehdimme. Tämä tarjoaa lapsille vaihtelevaa tekemistä, luonnossa olemista ja yleishyödyllisten taitojen oppimista. Partio on parasta yhdessäoloa reilulla meiningillä.

Toteaa Arttu-isä, jonka äiti oli aikoinaan mukana partiossa hänen huoltajanaan. Omille lapsilleen hän näkee partion hyvänä vaihteluna, sillä lapset ovat päivisin kotona. Perhepartio ei sido niin tiukasti, aikaa on jäänyt jumppaan ja sirkuskouluun.

PERHEPARTION jokaiseen kokoontumiseen on liittynyt jokin teema. Leena Mänttäri kertoo, että niitä ovat esimerkiksi luontoon tutustuminen, kasvatus, retkeily, yhdessä tekeminen ja tutustumiskäynnit. Lumiveistelylle ja lumikenkäilylle mennyt talvi teki tenän.

Partiolippukunta Utin Pilvenveikot omaa Mänttärin mukaan paljon muuta mitä muilla lippukunnilla ei välttämättä ole.
– Teemme tiivistä yhteistyötä koulun ja päiväkodin kanssa; rastireitit, tonttutapahtumat ja muut teemat ovat tulleet lapsille tutuiksi. Elävä Utin kylä on niin ikään lähellä sydäntämme.

Muun muassa rantatapahtumat Tuomon tuvalla Haukkajärven rannalla ovat kyläläisten keskuudessa odotettuja ja suosittuja yhteishenkeä lujittavia kokoontumisia.

Utin perhepartioon osallistuu yleensä lähemmäs 10 perhettä. Mänttäri korostaa, että perhepartiossa mukana oleva aikuinen voi olla vanhempien lisäksi kuka tahansa aikuinen, kuten mummo, ukki tai kummi. Tarkoituksena on nimenomaan aikuisen ja lapsen yhteinen tekeminen ja yhteisen ilon löytyminen.

Vaikka on ilta, lapsilla riittää hyvin virtaa koko puolentoista tunnin ajan. Sopiva puuhastelu, elävä tuli ja yhdessä tekeminen pitävät virkeänä, unohtamatta maistuvaa naposteltavaa. Tällä kertaa se oli avotulella kypsynyt tikkupulla.

Jaa artikkeli: