Leikkiä, tekemistä, värejä, kokemista, elämyksiä, iloa ja musiikkia; sitä on pääsiäinen alle 3-vuotiaille.
KOTIÄITI Päivi Heimala katselee lastensa Reinon (1), Urhon (3), Rekon (7) ja Hertan (10) iloista vipeltämistä Keskuskirkon käytävillä. Hän miettii samalla, miten kertoa perheen pienimmille pääsiäisestä, siihen kun liittyy riemun rinnalla surua. Hertta antaa tähän avuksi jo vanhemman lapsen vahvan näkemyksen.
– Pääsiäinen on iloa ja rakkautta. Asiat ovat hyvin, kun Jeesus nousi kuolleista. Pääsiäisenä nautimme hyvää ruokaa ja kunnioitamme perinteitä. Maalaamme ja etsimme munia sekä syömme mämmiä.
Itse tehdyillä oksilla väritetyt virpomiskäynnit naapureihin ja palvelutaloon ovat nekin kuuluneet Heimalan perheen pääsiäiseen. Palkkioksi he ovat saaneet iloisia ilmeitä, hyvää mieltä, ja maistuvia muistoja.
Heimalan kuusilapsisessa perheessä elämän perustana on kristinusko. Yksi heidän pääsiäisperinteitään on ollut kiertää pääsiäisalttareilla, missä on avattu lavastein ja tarinoin pääsiäisen sanomaa. Päivi Heimala on ollut tyytyväinen kokemaansa, mutta janoaa vielä enemmän.
– Pienetkin lapset kyllä keskittyvät ja ymmärtävät, kun asian oikealla tavalla esittää.
Lasten kysymyksiin on joskus vaikea vastata, ja sen haluaa tehdä totuudenmukaisesti. Tämä liittyy läheisesti myös pääsiäiseen.
LASTENOHJAAJA Katja Savolainen Kouvolan seurakunnasta tunnistaa Heimalan perheen tilanteen oikein hyvin. Miten kertoa alle 3-vuotiaille lapsille pääsiäisestä, kun kuolema on niin pienelle vieras ja käsittämätön asia. Vaan miten Jeesus voi ylösnousta, jos ei hän ole ensin kuollut.
– Pääsiäinen kuuluu jokaiselle. Pienille lapsille ei tarvitse puhua kuolemasta, vaan tutusta ystävästä, jota heillä on ikävä. Kun Jeesus palaa keskuuteemme, se on meille kaikille iloinen asia. Lähestymme asiaa tunnekasvatuksen näkökulmasta.
Näitä ja monia muita mahtavia ajatuksia kehkeytyi ”Taaperotiimissä”, jonka Savolainen kutsui vuoden 2019 alussa kokoon teemaa jalostaakseen. Tiimi sai alkunsa kaupungin varhaiskasvatuksen kanssa pidetystä yhteistyökokouksesta, josta käynnistyi projekti nimeltä Taaperopääsiäinen.
Lehtomäen päiväkodissa työskentelevä varhaiskasvatuksen opettaja Emmi Kapiainen on yksi taaperotiimin aktiivisista jäsenistä. Päiväkoti ja seurakunta tekevät tiivistä yhteistyötä, mutta toiminnan kohdistaminen vielä tarkemmin eri ikäryhmille kiinnostaa.
– Isommille lapsille eri teemoja on helpompi avata, mutta pienet jäävät helposti paitsioon. Nyt he ovat keskiössä ja taaperopääsiäisidea osui tässä mielessä ytimeen.
LAATIKKOLEIKKI oli yksi tiimissä esiin pompsahtanut idea ja se eteni toteutukseen asti. Kun kysymykseen mitä, miten ja millä sisällöllä haettiin vastauksia, Kapiainen näki taaperojen teemalaatikossa monia hyviä elementtejä.
– Pienet jaksavat keskittyä kunnolla 10–20 minuuttia. Laatikon sisältö on visuaalinen, havainnollistava ja lasta osallistava sekä todella simppeli niin kuin pitääkin.
Savolainen raottaa laatikkoa ja kertoo sisältä löytyvän pääsiäisen tapahtumiin liittyvää materiaalia. Pehmoaasi, värikkäitä hallaharsoja, flanellokuvia ja iloista pääsiäismusiikkia, joiden kautta pienet lapset pääsevät lähelle pääsiäisen tunnelmaa.
– Leikki, omakohtainen kokeminen ja ilo ovat lapsen keinot saada elämyksiä.
Kapiainen pääsi kokeilemaan laatikon toimivuutta oman ryhmänsä kanssa viime vuoden pääsiäisenä. Laatikko oli helppo ottaa käyttöön ja sen sisällöstä oli kätevä valita tilanteeseen sopia elementtejä ja tarinoita.
– Lapset ottivat laatikon avosylin vastaan ja tykkäsivät siitä kovasti. Tänä pääsiäisenä avaamme jälleen laatikon ja sukellamme sisällön avulla pääsiäiseen.
Päiväkodit saavat varata pääsiäisen materiaalilaatikoita käyttöönsä, Savolainen lupaa niitä olevan enemmän tarjolla kuin edellisvuoden testitilanteessa, siltikään laatikoita ei riitä kaikille halukkaille. Päiväkodeilla on myös mahdollisuus poimia materiaalista hyvät ideat sekä muokata ja toteuttaa laatikon sisältö itse.
PÄIVÄKOTIEN ja seurakunnan yhteistyönä syntynyt taaperopääsiäis-teema miellyttää Päivi Heimalaa kovin.
– Valmiita ajatuksia on helppo hyödyntää ja nauttia pienten lasten kanssa pääsiäisen sanomasta erityisellä ja mieleenpainuvalla tavalla.
Kapiainen on samaa mieltä, pääsiäinen on osa suomalaista kulttuuri- ja juhlaperinnettä, joka on hyvä nostaa vuosittain esille. Päiväkodissa annettava katsomuskasvatus on yleissivistävää ja siihen voivat kaikki osallistua. Uskontoa ei harjoiteta, mutta Jeesuksesta saa puhua.
– Työ päiväkodissa on hektistä ja tällaisia valmiita toimivia konsepteja on ilo hyödyntää. Taaperopääsiäinen on upea idea ja mielekäs tapa toteuttaa yhtä vuoden suurta teemaa. Pienet ovat ottaneet sen ilolla omakseen ja ovat siinä täysillä mukana.
Savolainen korostaa, että pääsiäisen sanomaa kannattaa alkaa avata taaperolle iloon keskittyen ja pehmein keinoin. Sen päälle on hyvä rakentaa lisää pieninä palasina vuosi toisensa perään.
Jaa artikkeli: