Lapsia alati vaihtuvat talvikelit eivät harmita. Heistä pallopelit ja hippa ovat vain hauskempia, kun on liukasta ja märkää.
Jyväskylän Mäki-Matin perhepuistossa on helmikuun sateisena maanantaiaamuna vilskettä. Yksi lapsijoukko liukastelee kengillä peilijäisellä pienellä luistinradalla, toinen kirmaa pikkuruisen lumikasan päälle. Tyttöporukka hihkuu ryhmäkeinussa, ja punaposkinen poikakolmikko lämäilee palloa maaliin.
Maanantai on 3–5-vuotiaille kerholaisille puistopäivä. Silloin leikitään ulkoleikkejä oman puiston alueella, kelistä riippumatta. Ainoastaan kovalla pakkasella ulkoiluaikaa lyhennetään.
Niklas Korpelan, 5, Eetu Minkkisen, 3, ja Leo Ahvenniemen, 3, mielestä ulkona mukavinta on erilaiset pallopelit ja lumikasassa kiipeily. Myös ralliautoilla ajaminen on poikien mieleen.
– Joo, se on kivaa! Mää oon Jari-Matti Latvala, kertoo Eetu.
– Ja mä oon Esapekka Lappi, Niklas ilmoittaa.
– Mää oon ralliauton kyydissä, toteaa Leo ja tiedustelee, milloin he pääsevät takaisin pelaamaan jääkiekkoa.
Liukas ja märkä alusta ei poikia haittaa. Kaatuileminen on kuulemma vain hauskaa. Leo palaa mailan varteen Eetun kanssa. Kysyn Niklakselta, mikä ulkona olemisessa on kivaa.
– Täällä tuulettuu. Puista saa happea, hän toteaa ja kiiruhtaa pelikavereiden luokse.
– Nyt loppui erätauko, hän hihkaisee mennessään.
Kerhossa varhaiskasvatuksen opettajana toimiva Mervi Laine kertoo, että lapsia aktivoidaan ulkoleikkeihin tarjoamalla heille erilaisia leikkivälineitä, mutta he ovat hyviä keksimään leikkejä itsekin. Myös puistomainen ympäristö houkuttaa leikkeihin.
Lapset viihtyvät todella hyvin metsässä. Siellä syntyy aina leikkejä.
– Lisäksi meillä on ihanat metsiköt tässä aivan lähellä, Harjulla ja Moirislammella. Lapset viihtyvät todella hyvin metsässä. Siellä syntyy aina leikkejä.
Suvi Korhonen, 3, pyytää Merviä katsomaan papanoita hangella. He pohtivat, missä puput nukkuvat ja muistelevat näkemäänsä pupua.
– Muistatko, kun huomasimme sen pesän puun juurella, Mervi kysyy.
– Joo, Suvi tuumaa ja jatkaa matkaansa leikkimökin luo.
Kerholaisten annetaan tutkia ja kokeilla asioita itse, eikä heille aseteta turhia kieltoja.
– Lapset osaavat hyvin säädellä taitojaan ja jaksamistaan. Joustava päiväsuunnitelma antaa tilaa lasten leikeille ja mielikuvitukselle, Mervi Laine sanoo.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto on vastikään koonnut netissä julkaistuu leikkipankkiin yli 900 leikkiä. MLL:n perhekeskustoiminnan päällikön Tarja Satuli-Kukkosen mukaan lasten perustarpeet eivät ole muuttuneet viimeisten vuosikymmenten aikana.
– Kiipeileminen, juokseminen ja leikkiminen on lapselle luontaista varhaisvuosista alkaen. Myös suosikkileikit ovat pysyneet samoina. Kärjessä ovat vanhat perusleikit, kuten pallopelit, hippa sekä poliisi ja rosvo.
Nykyperheiden ajankäyttö on vaikuttanut ulkona leikkimiseen voimakkaasti.
– Digitaalisiin laitteisiin ja peleihin käytetään paljon aikaa ja lapsia viedään ohjattuihin harrastuksiin. Tämä ei ole huono asia, mutta perheen yhteisille hetkille ja joutilaisuudelle olisi myös hyvä varata tilaa, Satuli-Kukkonen pohtii.
Kolme kivaa ulkoleikkiä
1. Munamieshippa: Leikitään, kuten perinteistä hippaa, mutta leikkijät liikkuvat kyykyssä. Yksi valitaan hipaksi ja hän ottaa muita kiinni koskettamalla. Kun hippa saa leikkijän kiinni, kiinni otettu kellahtaa kumolleen. Muut voivat pelastaa kiinni jääneen auttamalla hänet takaisin jaloilleen. Leikki jatkuu, kunnes hippa on saanut kaikki kiinni.
2. Väri: Yksi leikkijöistä on Väri, joka seisoo seinää vasten selin muihin. Toiset asettuvat noin 20 metrin päähän Väristä. Hän sanoo esimerkiksi ”Se, kenellä on jotain keltaista, saa liikkua kolme kukonaskelta eteenpäin”. Värin käskyt vaihtelevat, myös askeltyyppiä voi vaihdella (esim. tipu, karhu). Se, joka koskettaa ensimmäisenä Väriä ja huutaa oman nimensä, on seuraava Väri.
3. Liike jatkuu: Leikkijät seisovat piirissä katsoen edellä seisovan selkää. Leikinjohtaja aloittaa liikkeen, jota hänen takanaan seisova matkii ja jatkaa, samoin kolmas, neljäs jne. Kun leikinjohtaja huomaa, että liike on kulkenut piirin ympäri, hän tekee uuden liikkeen, jota seuraava matkii. Näin leikki jatkuu aaltona.
MLL:n Leikkipankissa on yli 900 erilaista leikkiä erilaisiin tilanteisiin: www.leikkipankki.fi
Jaa artikkeli: