Kaupunginkirkosta on muodostunut Keskustan alueseurakunnan hengellisen elämän keskus. Keskeinen sijainti on ohjannut toimintaa entistä enemmän avointen ovien suuntaan.
Johanna Seppänen ja Hilkka Mikama tapasivat ensimmäisen kerran parikymmentä vuotta sitten. Seppänen oli juuri jäänyt eläkkeelle ja etsi sopivaa tekemistä vapaaehtoistyöstä. Hän vieraili Mikaman työpaikalla auttamassa työvoimapulasta kärsivää henkilökuntaa, kun saunottamisen ajaksi tarvittiin lisäapua asukkaiden valvonnassa.
– Meistä tuli hyvät ystävät, hengenheimolaisuuden tunne syntyi jo ensitapaamisella, Seppänen muistelee.
Seppänen jatkoi vapaaehtoistyötä myös seurakunnassa. Mikama tuli mukaan jäätyään eläkkeelle kymmenisen vuotta myöhemmin. Parivaljakkona he ovat tuttu näky Vanhan pappilan seniorikokoontumisissa ja Kaupunginkirkon perjantaisissa Hiljaisuuden hetkissä. Aiemmin he ehtivät toimia vapaaehtoisina myös Aseman Pysäkillä.
– Kahvin keittämisen ja tarjoilujen järjestämisen lisäksi vapaaehtoistyö on ollut erilaisten ihmisten kohtaamista, Mikama kertoo.
Vapaaehtoisena toimiminen on tuonut molemmille paljon uusia ystäviä ja mielekästä tekemistä eläkepäiviksi. Samalla on päässyt itse osalliseksi tilaisuuksien varsinaisesta annista, jolloin työ ja huvi ovat yhdistyneet.
– Kun palaan kotiin, mietin vielä kaikenlaista. Ihan kuin olisi tehnyt isommankin hyvän työn, Mikama toteaa.
– Senioritapaamisissa ihmiset tulevat halaamaan ja kiittämään meitä ja toteavat, että ihanaa, kun olette täällä meidän kanssa, Seppänen täydentää.
Keskustan aluekappalaisen Seppo Wuolion ja seurakuntapastori Heidi Watian mielestä vapaaehtoiset muodostavat yhden tärkeimmistä kulmakivistä seurakuntatyössä.
– Vapaaehtoisten panos ja merkitys vain korostuvat entisestään tulevaisuudessa, kun työntekijämäärä vähenee kirkossa, Wuolio täsmentää.
Kirkko osa elävää kaupunkikeskustaa
Wuolio ja Watia maalaavat kuvaa Kaupunginkirkosta kaiken toiminnan lähtöpisteenä ja alueen hengellisenä keskuksena. Kirkkoon kokoonnutaan yhteen ja sieltä käsin lähdetään ihmisten pariin. Kirkko on sananmukaisesti keskellä kylää ja osa elävää kaupunkikeskustaa.
– Monissa vanhoissa kirkoissa on aita kirkon ympärillä. Meillä kirkkoa ympäröi täysin avoin puisto, johon ihmiset kokoontuvat piknikille tai kulkevat sen kautta suuntaan jos toiseenkin, Watia havainnollistaa.
Keskustan alueseurakunnassa ollaankin havahduttu siihen, että kirkon keskeinen sijainti antaa myös suuntaviivoja toiminnalle. Erilaiset kaupunkitapahtumat kuten Yläkaupungin Yö, Valon kaupunki -tapahtuma ja uudenvuoden vastaanotto kokoavat ihmiset luontevasti kirkkopuistoon.
– Olemme ottaneet koppia näistä tapahtumista ja lähteneet niihin mukaan, Watia toteaa.
Kirkon ovet auki kaikille halukkaille
Wuolion johdolla toimintaa on jatkuvasti kehitetty siihen suuntaan, että kirkon ovet olisivat mahdollisimman usein auki kaikille halukkaille. Eräänlaisena esikuvana hän pitää Tukholman Sankta Klaran kirkkoa, jonka toimintaan Wuolio pääsi tutustumaan vuosia sitten. Soppatykki, kahvikärryt, kirkon avoimet ovet, rukous ja Jumalan sanan todesta ottaminen saivat kirkon täyttymään ihmisistä.
– Pitää etsiä ja löytää tapoja kohdata ihmisiä sekä kirkossa että siellä missä he ovat. Tässä on tärkeää myös diakoninen ulottuvuus, Wuolio täsmentää.
Kirkkoon tullaan myös eri puolilta Jyväskylää ja kauempaakin. Varsinkin kesäaikana, kun ovet ovat Tiekirkkona auki matkailijoita varten.
Keskeisen sijaintinsa ansiosta kirkko toimii ikkunana koko seurakuntaan ja sen jumalanpalveluselämään. Erityismessut ja monipuolinen musiikkitarjonta ovatkin keskeisessä osassa Kaupunginkirkon perustoimintaa.
– Jokainen ihminen tunnistaa kirkon paikaksi, jolla on erityinen tarkoitus. Jumalanpalvelus, rukous, hiljentyminen ja pyhän kohtaaminen, Wuolio tarkentaa.
Wuolio nostaa esiin myös ajatuksen kirkon alakerrassa olevan tilan kunnostamisesta kryptaksi, jossa olisi seurakuntasali ja mahdollisesti kahvila. Suunnitelmat sen osalta ovat vielä täysin auki.
Toteutuessaan se vahvistaisi entisestään toimintanäkyä, jota jo nyt pyritään toteuttamaan Sankta Klaran mallin mukaisesti: diakoninen avoin kirkko, jossa keskiössä ovat ihmisten kohtaaminen, avoimet ovet ja aktiiviset vapaaehtoiset. Vielä toistaiseksi lähdetään torstaisen viikkomessun jälkeen kirkkokahveille Aseman Pysäkille.
Keskustan alueseurakunta
- Aluekappalainen Seppo Wuolio
- 26 työntekijää
- Toimitilat: Kaupunginkirkko, Vanha pappila, Lahjaharjun kappeli, Keskustan nuorten tilat ja päiväkerhotila Yliopistonkadulla
- Alueneuvoston jäsenet: Bella Forsgren, Pirjo-Liisa Junttila, Antti Kakkuri, Eero Kuusela, Jari Ritsilä, Pipsa Wilhelms (pj)
- Alueet: Keskusta, Keljo, Lutakko, Tourula, Lohikoski, Taulumäki, Viitaniemi, Mäki-Matti, Nisula, Mattilanpelto
- kartta.jkl.fi -> aluejaot -> alueseurakunnat