Avara ikkuna 2000-luvun kirkkoon

Toukokuussa Jyväskylässä järjestettävien Kirkkopäivien ohjelma sulautuu hetkittäin osaksi Yläkaupungin Yötä. Ohjelman teema on kohtaaminen.

Kuinka monta kuoroa mahtuu Lounaispuistoon? Mitä mahtaa Björn Wahlroos ajatella Jumalasta? Miten vuorisaarna muuntuu hiekka-animaatioksi?

Näihin, ja moniin muihin kysymyksiin tarjoaa vastauksia kirkon valtakunnallinen kaupunkifestivaali Kirkkopäivät, joka rantautuu Jyväskylään 17.–19.5. Joka toinen vuosi järjestettävä festari toteutetaan tänä vuonna yhteistyössä kansainvälisten Lähetysjuhlien ja Jyväskylän oman Yläkaupungin Yön kanssa.

Yläkaupungin Yössä lauantaina 18.5. seikkailevat saattavatkin päätyä esimerkiksi Lounaispuistoon laulamaan yhdessä massiivisen superkuoron kanssa tai tunnelmoimaan afroamerikkalaisesta perinteestä ammentavaa hengellistä musiikkia suomigospelin pioneerin Jaakko Löytyn ja Lux Auribuksen tulkitsemana.

Mäki-Matin perhepuistossa pienet festarikävijät voivat testata villejä savannikeppareita tai heittäytyä parkour-seikkailuun, joka johtaa aina Kilimanjaron rinteille saakka. Yhteisvastuu-konsertissa Seminaarinmäen juhlateltassa lavan ottaa haltuun suomalaisen rockin kärkikaartiin kuuluva Olavi Uusivirta, ja päivän päätteeksi kutitellaan nauruhermoja pastori Kari Kanalan stand up -illassa.

Lauantain puheohjelmassa vilahtaa monia tuttuja nimiä: Wahlroosin lisäksi syntyjä syviä pohtivat muun muassa toimittaja Anna-Stina Nykänen, koomikko Joonas Nordman, puoluejohtaja Jussi Halla-aho, kisapappi Leena Huovinen sekä näyttelijät Laura Malmivaara ja Joni Leponiemi. Kirkon omista julkkiksista paikalla on edustava otos piispakaartista, kuten Helsingin Teemu Laajasalo, Espoon Kaisamari Hintikka sekä Kuopion Jari Jolkkonen.

On ollut pakko miettiä, kuinka kristillinen sanoma näkyy uuteen ja erilaiseen kontekstiin sopivalla tavalla.

Yhteistyö monitaiteisen kaupunkifestari Yläkaupungin Yön kanssa on ollut kirkkopäiväkoordinaattori Henrik Ketolasta kerrassaan hieno juttu.

– Tätä kautta tavoitetaan niitä ihan tavallisia seurakuntalaisia, jotka tulevat Yläkaupungin Yöhön, mutta eivät varmaan innostuisi mukaan Kirkkopäiville.

Ketolan mukaan yhteistyökuvio heijastuu kiinnostavalla tavalla myös Kirkkopäivien sisältöön: ohjelmassa on painotettu voimakkaasti kulttuuria ja taidetta, ja lisäksi on ollut pakko miettiä, kuinka kristillinen sanoma näkyy uuteen ja erilaiseen kontekstiin sopivalla tavalla.

Kaikkiaan Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien tapahtumaviikonloppuna on tarjolla kymmeniä ohjelmanumeroita perjantaista sunnuntaihin saakka.

Tapahtumiin on vaikea olla törmäämättä, kun niiden myötä esimerkiksi Kirkkopuisto muuttuu suureksi partioleiriksi ja Kauppakadulle nousee värikäs Kirkkotori. Sunnuntai-aamun juhlamessussa Seminaarinmäellä siunataan satoja kesän isostehtäviin valmistautuvia nuoria, ja saarnan pitää hiippakuntamme oma piispa Simo Peura.

– Sanoisin, että Kirkkopäivät tuo kirkon tämänhetkisen, moniulotteisen todellisuuden ihan keskelle kaupunkia, Ketola summaa.

Vaikka kiireisellä koordinaattorilla on tuhat rautaa tulessa, pari ohjelmanumeroa koko runsaasta tarjonnasta hänkin on merkinnyt kalenteriinsa.

– Vanhassa pappilassa pohditaan lauantaina itämaisten henkisten harjoitusten yleistymistä ja asian merkitystä otsikolla Vaihtoehtona valaistuminen – mindfulness ja meditaatio kirkossa? Aihetta on tarkoitus tarkastella ennakkoluulottomasti luennoitsijoiden omien kokemusten ja uuden uskontoteologian valossa.

– Kaupunginteatterissa nähdään Kohtaa mut! -esitys, joka pohjautuu esiintyjien omiin teksteihin kehitysvammaisuudesta ja toisen ihmisen kohtaamisesta. Kirkkopäivien koko ohjelma on rakennettu kohtaaminen-teeman ympärille, mutta Kohtaa mut! -esityksestä tulee varmasti yksi kaikkein puhuttelevimmista aiheeseen liittyvistä jutuista.

Tiesitkö?

Kirkkopäivät ja Lähetysjuhlat Jyväskylässä 17.–19.5. 


Viikonlopun ohjelma on suunnattu sekä kirkon ammattilaisille että kaikille kiinnostuneille. 


Pääjärjestäjinä Kirkkopalvelut, Suomen Lähetysseura sekä Jyväskylän seurakunta.


Ohjelma pääosin maksutonta, katso tiedot: www.kirkkopaivat.fi

Jaa artikkeli: