Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen selvittää valon vaikutusta uneen, kaamosoireisiin ja vireystilaan. Hänen mielestään kesäajasta tulisi luopua.
Mikä on sisäinen kello?
Sisäinen kello on joukko hermosoluja aivojen hypotalamuksessa. Se on eräänlainen keskuskello, sillä se tahdittaa ihmisen elimistöä. Jokaisessa solussa on oma sisäinen kellonsa, joka seuraa keskuskellon antamaa aikamerkkiä.
Miten valo vaikuttaa ihmiseen?
Silmien verkkokalvon solut reagoivat valoon ja aloittavat viestinsiirron näköhermoja pitkin aivoihin. Aivojen talamuksen hermosolujen vaste nostaa välittömästi vireystasoa ja virkistää. Hypotalamuksen hermosoluissa valo saa sisäisen kellon joko edistämään tai jätättämään.
Mitä haittaa on, jos ei saa riittävästi valoa?
Sisäinen kello alkaa jätättää tavallista enemmän, mikä johtaa unirytmin viivästymiseen, univaikeuksiin ja väsymykseen sekä kaamosoireisiin.
Onko merkitystä sillä, lisääntyykö valon määrä aamulla vai illalla?
Mitä enemmän valoa on iltapäivän ja illan puolella, sitä enemmän ihmisen sisäinen kello jätättää ja unirytmi viivästyy. Se johtaa herkemmin univaikeuksiin ja väsymykseen.
Miten kesäaikaan siirtyminen vaikuttaa?
Kesäaikaan siirtyminen häiritsee yöunta. Uni katkeilee ja kevenee eikä virkistä tavalliseen tapaan. Myös sydän ja verisuonet rasittuvat, joten äkillisiä sydäninfarkteja ja aivoverenkiertohäiriöitä ilmaantuu odotettua enemmän.
Pitäisikö siirtyä pysyvästi joko kesä- vai talviaikaan?
Suomalaisilta on kysytty tätä asiaa kolme kertaa. Kaikissa kolmessa selvityksessä pysyvä talviaika eli normaaliaika sai enemmän kannatusta kuin pysyvä kesäaika.
Miksi kevätaurinko on niin kirkas?
Keväällä vuorokauden valoisa aika pitenee nopeasti, joten valoa on runsaasti. Lisäksi maassa voi olla vielä lunta, joka heijastaa tehokkaasti valoa, eikä puissa ole vielä lehtiä estämässä valon kulkua.
Mikä on oma suosikkivuodenaikasi?
Kevät, koska keväinen auringonvalo luonnossa on kaunista ja auringonpaiste lämmittää lempeästi. Luonto toipuu jälleen talven jäljiltä.
Miksi kevät ja kasvava valon määrä ahdistavat joitakin ihmisiä?
Osalle ihmisistä silmiin tuleva voimakas valo ärsyttää tavallista enemmän talamuksen takaosan hermosoluja, mikä voi aiheuttaa jopa fyysisen kivun. Valon lisääntyminen voi nostaa vireystasoa niin, että se johtaa levottomaan, rauhattomaan tai ahdistuneeseen olotilaan. Lisäksi valo voi häiritä nukahtamista ja johtaa unettomuuteen.
Vaikuttaako valo tunteisiin?
Auringonpaiste voimistaa serotoniinin tuotantoa. Kun näin tapahtuu tietyillä aivoalueilla, esimerkiksi empatian tunteet vahvistuvat. Serotoniini on hermovälittäjäaine, jota aivot käyttävät hermosolujen väliseen kemialliseen viestinsiirtoon.
Voiko kevätmasennusta estää?
Kuntoliikunta, hyvä ruokavalio, riittävät yöunet sekä ihmissuhteet auttavat. Jos tämä ei riitä, on syytä hakea apua terveydenhuollon ammattilaisilta.
Vaikuttaako keinovalo samalla tavalla kuin luonnonvalo?
Yleisvalaistuksessa käytettävä keinovalo vaikuttaa samalla tavalla silmien kautta elimistöön kuin luonnonvalo.
Vinkkisi hyvään yöuneen?
Kiire olisi hyvä rauhoittaa illalla jo ajoissa ennen haluttua nukahtamisaikaa. Kiireisiä minuuttiaikatauluja ja liian iltapainotteisia menoja olisi hyvä välttää. Unen kannalta hyväksi koettuja iltarutiineja tai aktiivisia rentoutumiskeinoja voi käyttää apuna. Sen jälkeen, kun on mennyt vuoteeseensa nukkumista varten, ei tulisi enää virkistää itseään, vaan osata houkutella unta luokseen.
Suositteletko päiväunia?
Kyllä, jos päiväunet ovat lyhyet (10–20 minuuttia) ja nukutaan riittävän aikaisin (kello 12–15), jotta unet eivät häiritse seuraavan yön nukkumista. Toistuviin univaikeuksiin en suosittele päiväunia.
Kesäaikaan siirrytään maaliskuun viimeisenä sunnuntaina 31.3. Kellonaikaa siirretään eteenpäin yhdellä tunnilla klo 03:00.Jaa artikkeli: