Elämä on liian lyhyt jäädä jahkailemaan unelmia. Tätä mieltä on yhdentoista nuoren miehen retkikunta, joka valmistautuu hiihtämään 650 kilometrin matkan halki Grönlannin.
Erikoisrajajääkärikillan Grönlannin retkikunnan johtaja Nestori Nurmi vahvistaa, että miesten motiivina on halu nähdä ja kokea paljon elämänsä aikana sekä saada uusia taitoja ja saavuttaa asetettu tavoite yhdessä parhaiden kavereiden kanssa.
”Haluamme haastaa itseämme, ja kyllä mukana on myös näyttämisen halua, itsellemme ja muille. Tarkoituksenamme on hiihtää Grönlannin mannerjään halki loppukeväästä ilman ulkopuolista tukea. Matkaa kertyy noin 650 kilometriä 36 päivässä, Nurmi kertoo.”
Hämeenlinnassa lapsuutensa varttunut ja ylioppilaaksi asti koulunsa käynyt Nestori kertoo retkeilleensä perheensä kanssa pienestä pitäen. Arktisen retkeilyn kokemusta hän on kartuttanut viimeisen kolmen vuoden ajan tuleva matka tähtäimessään.
Mukana on myös Nurmen nuorempi veli Verneri Nurmi. Sparrausta retkikunta sai naparetkeilijä Henrik Reimsiltä ja vuorikiipeilijä Veikka Gustafssonilta.
Retkikunnan jäsenet ovat valmistautuneet tulevaan harjoitusvaelluksilla ja kursseilla.
”Olemme harjoitelleet telttojen pystytystä myrskyssä, valmistaneet keitinlaatikoita, opetelleet jäätikkötaitoja, vertailleet eri varustevaihtoehtoja, opetelleet toimintaa jääkarhun kohtaamisen varalta ja paljon muuta.”
Elämän mielekkyyden resepti
Retkikunnan yhteishenki on Nurmen mukaan timantinkova. Hän ei pelkää ihmissuhteiden kriisiytyvän, vaikka edessä olisi kuinka tiukkoja paikkoja.
Elämän mielekkyyden reseptiin Nurmi lisää lujan ystävyyden ja kokemusten janon lisäksi luonnon läheisyyden.
”Luonto ja sen kauneus puhuttaa minua vahvimmin. En hiihdä laduilla, vaan umpihangessa – usein meren tai järven jäällä.”
Nurmelle kristillinen vakaumus on luonteva osa elämää. Arktisella retkellä tarpeet pelkistyvät. Kännykät tai muut yhteydet eivät toimi. Luonnonvoimien kunnioitus ja luottamus ystävään hiovat yhteen erilaisia maailmankatsomuksia edustavat retkikunnan jäsenet.
”Ja tavoite on selvä: ei voi kuin hiihtää eteenpäin.”
Nestori samaistuu norjalaisen tiedemiehen ja naparetkeilijän Fridtjof Nansenin ajatukseen siitä, että on parempi hiihtäessä ajatella Jumalaa, kuin kirkossa hiihtämistä. It is better to go skiing and think of God, than go to church and think of sport.
Kylmästä sodasta ilmastonmuutokseen
Ilmastonmuutoksen vaikutus näkyy kaikkein selvimmin Arktiksella ja Anarktiksella, sekä luonnossa että ihmisten elämässä. Nurmi toivoo, että retkikunnalle jää aikaa tutustua molempiin rannikoihin ja niiden ihmisiin.
”Haluamme kertoa havainnoistamme reissun jälkeen. Ilmastonmuutos ja törmäys länsimaiseen elämäntyyliin ovat aiheuttaneet kurjistumista ja perinteisten elinkeinojen romahtamisen alueilla, joissa elämäntapa on ollut pitkään stabiili. Ilmastonmuutos on todella iso tekijä siinä, miten ihmiset pärjäävät.”
Miehet kohtaavat myös toisenlaisen aikakapselin, sillä heidän reittinsä kulkee pitkin DEW-linjaa (Distant Early Warning Line), joka on osa Yhdysvaltain armeijan kylmän sodan aikana ylläpitämää Pohjois-tutka vyöhykettä. Sen tarkoituksena oli valvoa pohjoisen kautta lähestyviä ilmatilauhkia.
Täyttä elämää projekti kerrallaan
Nurmen elämäntapana on etsiä jokin kiinnostuksen kohde tai projekti, joka täyttää elämää.
”Aika huonosti ajattelen, että pitäisi laittaa rahaa asuntosäätötilille. Haluan vain elää hyvin ja hoitaa sen minkä olen luvannut. Päivä ja asia kerrallaan.”
Kokemukset arktisissa olosuhteissa tuovat uutta perspektiiviä elämään, mutta Nurmi ei halua liikaa etukäteen analysoida tulevaa.
”En voi tietää, miten kaikki tulee minuun vaikuttamaan. Sen arvaan kuitenkin jo nyt, että tipahdan hetkelliseen tyhjyyteen matkan jälkeen.”
Grönlanti ei kuitenkaan jääne Nurmen ja kumppanien viimeiseksi retkikohteeksi. Jano uuteen on jo olemassa.
Lue artikkelin pidempi versio Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Kotikirkko-lehdestä.
Jaa artikkeli: