Europarlamentaarikko Henna Virkkunen tahtoo, että Suomi siirtyy pysyvästi talviaikaan. Muutos on jo hyvässä vireessä, mutta vielä on mutkiakin matkassa.
Euroopan komissio esittää kesä- ja talviajoista luopumista EU-maissa vuonna 2019. Mitä se tarkoittaa?
EU-komissio esittää kesäaikadirektiivin kumoamista. Käytännössä siis vuosittaisesta kellojen siirrosta tunnilla keväisin ja syksyisin luovuttaisiin koko EU-alueella.
Meitä on ollut parikymmentä aktiivista meppiä eri jäsenmaista ajamassa asiaa, ja lopulta se etenikin yllättävän nopeasti. Vielä keväällä näytti siltä, että olemme näkemyksemme kanssa vähemmistössä, mutta kun komission kesällä toteuttama kansalaiskuuleminen osoitti myös kansan kannattavan tätä voimakkaasti, asia alkoi edetä.
Esitys menee vielä EU-parlamentin ja jäsenmaiden käsiteltäväksi. Miten asia tästä etenee?
Direktiiviesitys on virallisesti nyt annettu ja käsittely alkaa EU-parlamentin valiokunnissa lähipäivinä. EU-parlamentissa päävaliokuntana toimii liikennevaliokunta, johon itsekin kuulun. Jäsenmaiden kanta asiaan puolestaan ratkaistaan ministerineuvoston puolella. Suomi on yksi niistä jäsenmaista, joka on jo etukäteen kannattanut kellon siirrosta luopumista, mutta monilla mailla kanta voi olla toinen. Nopeimmillaan päätös voisi kuitenkin syntyä kevään aikana.
Uskotko, että esitys toteutuu?
Uskon. Vaikkakin joitakin mutkia on vielä matkassa. Etelä-Euroopassa kellonsiirtelylle on vahva kannatus, ja toisaalta monet maat myös epäröivät ottaisivatko pysyvästi käyttöön kesä- vai talviajan. Esimerkiksi Benelux-maat, eli Luxemburg, Belgia ja Alankomaat, järjestävät yhteisen kansanäänestyksen tulevasta aikavyöhykkeestä.
Miksi kellonaikaa on alun perin ollut tarpeen siirtää?
Alun perin tavoitteena oli energiansäästö. Nyt energiatehokkuus on kehittynyt niin paljon, ettei luonnonvalon määrällä ole valaistuksessa samanlaista merkitystä.
Talviaika, kesäaika – vai jotakin muuta? Mitä mieltä itse olet?
Talviaika on Suomen oikea aika. Kesäaikaan siirtyminen on poikkeus tästä normaaliajasta. Liikenneministeriön toteuttaman kyselyn perusteella hiukan yli puolet kansalaisista valitsisi talviajan pysyvästi, mutta myös kesäajalla oli vankka kannatus.
On selvää, että tästä täytyy tehdä kunnollinen vaikutusten arviointi. Suomi on suuri maa, ja valon määrä pohjoisessa ja etelässä on eri vuodenaikoina hyvin erilainen.
Miten uusi käytäntö tulisi vaikuttamaan koko Euroopan tasolla?
Jokainen maa pohtii parhaillaan ottaako käyttöön kesä- vai talviajan. Tätä pitää suunnitella myös yhdessä naapureiden kanssa, etteivät aikavyöhykkeet mene ihan sekaisin. Tällä hetkellä manner-Euroopan maat kuuluvat kolmeen eri aikavyöhykkeeseen. Britanniaan ja Portugaliin Suomella on kahden tunnin aikaero.
Miten kellojen siirtely keväisin ja syksyisin vaikuttaa omaan elämääsi?
Ei kovinkaan paljon, koska sähköiset kellot siirtyvät automaattisesti. Silti se on aika turha toimenpide, joka aiheuttaa paljon lisätyötä monilla sektoreilla, kuten juna-, bussi- ja lentoliikenteessä sekä maataloudessa.
Anna jokin selviytymisvinkki syksyn pimeisiin aamuihin!
Kannattaa mennä illalla ajoissa nukkumaan, eikä enää juuri ennen nukkumaanmenoa räplätä kännykkää tai tietokonetta. Aamu lähtee parhaiten käyntiin pienellä lenkillä, kahvilla ja terveellisellä aamupalalla.
Kellot siirretään talviaikaan eli tunti taaksepäin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 28.10. kello 04.00.Jaa artikkeli: