Vierailu pakolaisleirillä oli imitaattori Jarkko Tammiselle hiljentävä kokemus. Monenlaiset tarinat ja kohtaamiset herättivät miettimään muun muassa luottamuksen merkitystä.
– Odotin jatkuvaa mielenosoitusta ja levotonta ympäristöä, mutta tunnelma olikin yllättävän rauhallinen ja olo turvallinen, toteaa näyttelijä, imitaattori Jarkko Tamminen, joka vieraili Za`atarin pakolaisleirillä Jordaniassa viime helmikuussa.
– Näin jälkikäteen ymmärrän, että tietysti tilanne oli rauhallinen. Suurin osa ihmisistä oli ollut leirillä jo monta vuotta. Kaikki keinot on käytetty ja kivet käännetty, tämä on heidän elämäänsä. He ovat sopeutuneet toimimaan niissä puitteissa, jotka heille nyt on annettu.
Za`atarin pakolaisleiri on noin 80 000 Syyrian pakolaisen asuinpaikka, harmaiden konttien muodostama kaupunki keskellä autiomaata. Suurin osa asukkaista on lapsia.
Minun ikäiseni ihmiset kysyivät, mikä on lastemme tulevaisuus? Omaa ikäluokkaansa he pitävät jo menetettynä sukupolvena.
– Aikuiset vaikuttivat lamaantuneilta, sotien kauhuista järkyttyneiltä, mutta tilanteeseensa tyytyneiltä. Unelma kotiinpaluusta paloi pienenä liekkinä. Minun ikäiseni ihmiset kysyivät, mikä on lastemme tulevaisuus? Omaa ikäluokkaansa he pitävät jo menetettynä sukupolvena.
Za`atarin lapset ja nuoret ovat Kirkon Ulkomaanavun työn kohteena ohjelmassa, jossa pakolaislapsille tarjotaan sekä ammatillista koulutusta että vapaa-ajan toimintaa, kuten sirkuskoulua, musiikkiterapiaa ja jalkapalloa.
Jalkapallon merkeissä Tamminen tapasi myös 10-vuotiaan Noorin, jonka tarina veti puhetyön ammattilaisenkin hiljaiseksi.
– Noor pakeni sotaa äitinsä ja sisarustensa kanssa leirille jo vuonna 2013. Isä jäi Syyriaan ja kuoli myöhemmin pommituksissa. Noorin saapuessa leirille siellä asuttiin vielä teltoissa ja talvi oli kylmä. Yhtenä yönä perheen teltassa syttyi tulipalo kaasulämmittimestä. Noor ja hänen kaksi sisarustaan ehtivät ulos teltasta, mutta äiti ja pikkuveli paloivat teltan mukana, Tamminen kertoo.
Aika vähän tulee elämässä ajateltua sitä, kuinka tärkeää on, että toiseen ihmiseen ja toisen sanaan voi luottaa.
Nyt Noor asuu sisaruksineen enonsa luona. Jalkapallon pelaaminen – kulttuurisista syistä tarkasti pressulla suojatulla kentällä – tuo ilonpilkahduksia keskelle arkea.
Se, että lapset saavat purkaa energiaansa ja kokea onnistumisen tunteita, on tietysti tärkeää.
– Mutta vielä tärkeämpää on se, että harrastuksissa on säännöt, joita noudatetaan. Niissä on luottamuksellinen ja turvallinen ilmapiiri, joka ruokkii monenlaista hyvää, Tamminen kertoo.
Juuri luottamusta Tamminen kertoo pohtineensa paljon matkansa jälkeen.
– Yleinen käsitys pakolaisilla on se, että jos joku lupaa jotain, se ei pidä paikkaansa. Luottamus on petetty niin monta kertaa. Se oli surullista ja pelottavaa. Aika vähän tulee elämässä ajateltua sitä, kuinka tärkeää on, että toiseen ihmiseen ja toisen sanaan voi luottaa.
Nenäpäivää vietetään 9.11.2018 Nenätempaus yliopistolla (Ruusupuiston aula, Alvar Aallon katu 9) ti 6.11. klo 11–12.30. Nenäilyä stand-up koomikko Mikko Vaismaan kanssa. Nenätempaus JAMK:lla (IT-Dynamo, Piippukatu 2) ti 6.11. klo 13–15. Hauskaa ohjelmaa Nenäpäivän hyväksi, mukana taikuri ja mentalisti Joonas Puhto sekä Mikko Vaismaa. Nenäpäivä-konsertti to 8.11. klo 19 Ilokivessä (Keskussairaalantie 2). Tapahtuma maksuton, K-18. Ovet auki kello 19, klo 20 Ruudolf ja Musta Barbaari.Jaa artikkeli: