Tunnetta, iloa ja hyvää oloa muistisairaan kohtaamiseen

Muistisairaalla on oma tarinansa ja muistonsa kerrottavana.

Vaikka sairaus kohtaa, on tärkeää säilyttää kosketus seurakuntaan ja huolehtia hengellisestä yhteydestä. Muistisairaus on yleinen ikääntyvän väestön keskuudessa, mutta sen kanssa voi jatkaa virkeää hengellistä elämää, tietyin pelisäännöin.

Elimäen seurakunnan diakoni Helena Puhakka tähdentää heti alkuun kohtaamista.
– Kun menen esimerkiksi pitämään hartaushetkeä, esittelen itseni aina, ihan joka kerta. Keskusteluhetkissä nappaan kiinni tunteesta ja kokemuksesta, faktat eivät ole oleellisia. Virka-asu, risti kaulassa tai pöydälle rakennetulla pikkualttarilla, tutut esineet, liturgiset värit ja muut symbolit ovat tärkeitä.

Toistuvuus, eteneminen saman kaavan mukaan ja tiettyjen tuttujen palasten, kuten Isä meidän -rukouksen ja Herran siunauksen käyttäminen auttaa sanoman sisäistämisessä. Samaa pätee virsiin, lauluihin ja teksteihin. Perinteiset jo pyhäkoulussa tai koulussa opitut kertomukset, esimerkiksi Jeesus, hyvä paimen, toimivat parhaiten.

Puheen tulee olla selkeää ja rauhallista. Muistisairaalle on annettava aikaa, jotta hän ehtii mukaan. Hengellisyyden kokeminen tulee ilon ja hyvän olon kautta, mitä musiikki, ilmeet ja puhe ilmentävät.

Puhakka muistuttaa, että meille ominainen kirkkovuosikierto ei ole muistisairaalle niin oleellinen. Niinpä virsi Maa on niin kaunis saattaa soida hoivakodissa – on sitten joulu tai juhannus.

Seurakunnan toimintaan muistisairaiden parissa kuuluvat kerhot ja koti- ja laitoskäynnit. Käynteihin sisältyy yhteisiä hartaus- ja rukoushetkiä sekä ehtoollinen sopimuksen mukaan. – Myös kotiehtoollinen on mahdollinen ja sitä kannattaa rohkeasti pyytää.

Puhakka muistuttaa, että muistisairauksista kärsivillä ihmisillä ja heidän perheillään on oikeus hengelliseen elämään, ja sen toteutumista on meidän kaikkien tuettava. Muiden seurakuntalaisten mukana oleminen muistisairaan arjessa on oleellista niin päivittäisissä tapahtumissa, kaverina kirkkomatkalla kuin seuralaisena tilaisuuksissa tai kotona.
– Lähimmäisenrakkaus ohjaa kristityn elämää ja edellyttää, että autamme heikkokuntoista ihmistä. Pitää muistaa, että muistisairaalla on oma tarinansa ja muistonsa kerrottavana.

Usein seurakunnat tekevät yhteistyötä paikallisten muistijärjestöjen kanssa. Erilaiset asiantuntijat ovat jatkuvasti toivottuja puhujavieraita eri kerhoissa ja tilaisuuksissa. Aiheina erityisesti aivo- ja muistiterveys kiinnostavat.

Muistimessu Korialla 14.10.

Kouvolan rovastikunnan yhteinen Muistimessu pidetään Korian kirkossa sunnuntaina 14.10. kello 12. Messu päättää samalla valtakunnallisen Vanhustenviikon. Muistimessun jälkeen nautitaan kirkkokahvit. Paikalla on Kouvolan seudun muisti ry:n väkeä.

Jaa artikkeli: