Kansalta kyllä monessa kohdin kysytään, mutta tuntuu yhä useammin, että kansa ei tiedä vaan luulee tietävänsä.
Kansalaiset, medborgare. Tasavallan presidentin uudenvuodenpuheen aloitus koskettaa juhlavuudellaan vuosi toisensa perään. Kansalaiset, me, Suomen kansallisuuden saaneet Suomen asukkaat olemme sillä hetkellä yhtä.
Me olemme yhtä myös silloin, kun joku meistä menestyy maailmalla. Mieluiten urheilussa. Musiikissa, kauneuskilpailussa tai kansainvälisessä bisneksessä menestyminen herättää herkästi kateutta, joten niissä yhteinen ilo ja ylpeys ovat tiukemmassa. On helpompi mitätöidä ja lannistaa kuin iloita toisen onnistumisesta.
Vaikka tätä ei ehkä järkiperustein ymmärrä, kansalaiset on itselleni käsitteenä jotenkin helpompi kuin kansa. Kansalaiset on laveampi ja sallivampi, kansa on rajatumpi, ja se tuntuu olevan kriisissä. Kansan puolesta päätöksiä tekevät kansanedustajat, joilla on vielä päätösvaltaa, mutta ei juuri enää arvovaltaa.
Länsinaapurin kansankodissa on viikonlopun vaalienkin perusteella pahoja sisäilmaongelmia. Meillä kansankirkkoa ollaan ainakin puheiden tasolla kutistamassa kansanosan kirkoksi, vaikka neljä miljoonaa jäsentä on edelleen huikea luku. Sitten kansankynttilät – ne vasta kriisiin on ajettukin. Valitettavan moni on ulkoistanut juniorikansalaisensa kasvattamisen koululle, eikä opettamiselle tahdo riittää aikaa ja energiaa, kun kasvattaminen vie voimat.
Yhdistyneet kansakunnatkin on ongelmissa. Kaikki kansakunnat eivät halua enää – jotkut vieläkään – olla yhdistyneitä. Joillakin on vaikeuksia, kun isossa joukossa ei saakaan tehdä oman mielensä mukaan, kaikilla kansoilla ei saisikaan olla samoja oikeuksia. Mammuttitautiin jo aikaa sitten sairastunut järjestö voi pahoin.
Legendaarinen poliitikko, Suomen maaseudun puolueen perustaja Veikko Vennamo sanoi muinoin, että ”Kyllä kansa tietää”. En ole tästä enää lainkaan varma. Kansalta kyllä monessa kohdin kysytään, mutta tuntuu yhä useammin, että kansa ei tiedä vaan luulee tietävänsä. Uskotaan kielikuviin, mielikuviin ja muistikuviin. Unikuvat tästä enää puuttuvat.
Mihin tässä enää kansalainen luottaa. Tapani Kansaan?
Jaa artikkeli: