Kulttuurisuunnistus on loistava tapa tutustua Jyväskylään ja kohteisiin, joissa ei välttämättä muuten tule usein käytyä, sanoo Jyväskylän kaupungin kulttuurituottaja Suvi Lindell-Mäkelä.
Kulttuurisuunnistuksen järjestelyjen koordinointi on tänä vuonna sinun vastuullasi. Mikä on yllättänyt sinut positiivisesti?
– Rastikohteiden vahva tahto olla mukana tapahtumassa vuodesta toiseen ja järjestää sille päivälle jotain erityistä ohjelmaa omissa tiloissaan. Myös toimijoiden yhteishenki ja yhteistyöhalukkuus on yllättänyt positiivisesti.
Mikä on tapahtuman suosion salaisuus?
– Kulttuurisuunnistus sopii kaikenikäisille ja osallistuminen on erittäin helppoa. Siinä yhdistyvät rento tapa liikkua ystävän tai perheenjäsenten kanssa ja mahdollisuus päästä kurkistamaan erilaisiin kohteisiin oman mielenkiinnon mukaan. Jokainen osallistuja voi itse määritellä päivänsä sisällön ja keston – joko piipahtaa vain yhdessä kohteessa tai kiertää kaikki neljän tunnin aikana. Tietysti hienot arvontapalkinnotkin voivat houkuttaa kävijöitä.
Tänä vuonna teemana on Yhdessä liikkeelle. Mistä teema kertoo?
– Kulttuurisuunnistuksen idea on ollut yhdistää kulttuuria ja liikuntaa luontevasti toisiinsa ja molempien tiedetään lisäävän ihmisen hyvinvointia. Tapahtuma sopii niin kokeneelle ja huippukuntoiselle kulttuurisuunnistajalle kuin liikunnan ja kulttuurin iloa etsivälle untuvikolle.
Aina tarvitaan jotakin uutta
Millainen työ kohteiden houkuttelemisessa on?
– Houkuttelemista ei ole juurikaan tarvittu, vaan monet rastikohteet ovat itse aktiivisesti ilmoittautuneet mukaan. Aina tarvitaan tapahtumaan myös jotain uutta ja tänä vuonna uusina kohteina ovat mukana Alonen Design ja Kuokkalan kirkko. Nämäkin innostuivat ideasta, eikä sen suurempia houkuttelemisia juurikaan tarvittu.
Miten kohteet valikoituvat?
– Tänäkin vuonna olisi ollut enemmän tulijoita kuin voidaan ottaa. Täytyy sanoa, että nopeus on valttia ja rastikohteiden oma aktiivisuus, kun ovat hyvissä ajoin ilmoittautuneet olevansa kiinnostuneita osallistumaan. Kohteet pyritään myös valitsemaan niin, että ne olisi kaikki mahdollista kiertää tuon neljän tunnin aikana. Lisäksi vaikuttaa vuosittainen teema. Tänä vuonna Jyväskylässä ensimmäistä kertaa järjestettävä Alvar Aalto -viikko inspiroi valikoimaan joukkoon erilaista arkkitehtuuria sisältäviä rastikohteita.
Kulttuurisuunnistus on loistava tapa tutustua Jyväskylään
Mitä annettavaa tapahtumalla on ensikertalaiselle?
– Kulttuurisuunnistus on loistava tapa tutustua Jyväskylään ja sen hienoihin rastikohteisiin, joissa ei välttämättä tule usein muuten käytyä. Lisäksi uutta perspektiiviä antaa se, että siirtyy kohteesta toiseen kävellen tai pyörällä, jolloin saattaa löytää uusia kulkureittejä ja kauniita maisemia. Tapahtuman aikana on mahdollisuus myös saada opastettuja kierroksia kaupunginteatterin kulisseihin tai kaupungintalolle, mitä ei joka päivä ole tarjolla.
Millainen kulttuurikaupunki Jyväskylä on?
– Jyväskylä on erittäin vireä ja aktiivinen kulttuurikaupunki. Täällä on mahdollisuus nähdä ja kokea kulttuurin monimuotoisuutta erilaisissa tapahtumissa sekä kaupungilla liikkuessa. On katutaidetta, muraaleja, vanhaa ja uutta arkkitehtuuria. Kulttuuri on merkittävässä osassa, kun mietitään esimerkiksi keskustan kehittämistä. Kulttuurin lisäksi on hyvä muistaa, että Jyväskylä on myös Suomen liikuntapääkaupunki ja siksi on hienoa, että Kulttuurisuunnistus yhdistää onnistuneesti nämä molemmat.
Millainen kulttuurin kuluttaja itse olet?
– Tuotan tällä hetkellä Jyväskylän kaupungin kulttuuripalveluilla myös Lasten Lystin tapahtumakokonaisuutta ja lastenkulttuuriasiat ovat lähellä sydäntä oman lapsen myötä, kuten myös teatteri ja musiikki. Museokortin myötä pyrin myös käymään museoissa ja näyttelyissä usein.
Kulttuurisuunnistus 2.9. klo 12–16. Kuokkalan kirkko on yksi rastikohteista. Ohjelma: www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/suunnistus
Jaa artikkeli: