Kimaltavaa sinistä, nihkeää nahkaa ja sileää silkkiä. Luotsin Pukuvuokraamosta etsivä löytää etsimänsä rekkien notkuessa ja hyllyjen pullistellessa mitä erilaisimpia tekstiileitä ja asusteita.
Luotsi on vuonna 2004 perustettu hämeenlinnalainen työvalmennussäätiö. Se tarjoaa pitkäaikaistyöttömille erilaisia työmahdollisuuksia ja järjestää täten hämeenlinnalaisille monipuolisesti käsityö-, ompelu-, metallityö-, siivous- ja keittiöpalveluita. Toimintaan kuuluvat myös erilaiset hankkeet sekä pukuvuokraamo- ja kierrätysmyymäläpisteet, jotka sijaitsevat junaradan varressa Aulangontiellä.
Sonja Aarnio on yksi Luotsin vakinaisista työntekijöistä ja toimii pukuvuokraamossa.
– Aloitin työni Luotsilla vuonna 2008 toimiessani projektipäällikkönä silloisessa kierrätys-, siivous- ja remonttihankkeessa. Luotsille töihin pääseminen oli minulle jonkinlainen päähänpinttymä, hän naurahtaa.
– Kierrätys kuuluu vahvasti omiin arvoihini, joten saan toimia niiden mukaisesti. Kierrätän kaiken: vaatteet, pahvit, paperit, rakennusmateriaalit… Pyrin viemään kaiken kierrätettävän oikeaan paikkaan, jotta niillä olisi jatkoa. Mielestäni kierrättäminen on helppoa ja sen tulisi jopa kansalaisvelvollisuus. Toivon, että ihmiset arvostaisivat kierrätettyjä vaatteita. Niiden joukosta löytyy esimerkiksi sellaisia kankaita tai malleja, joita ei tänä päivänä kaupoista löydy. Ja ainahan vaatteet ovat muokattavissa sopiviksi, Aarnio vinkkaa.
Luotsin pukuvuokraamossa kierrättäminen ja ekologisuus kuuluvat myös työntekijöiden Aino Lehtisen ja Krista eli Kikka Tammisen arvoihin.
– Vastustan kulutusta. Kierrätys on kannattavampaa. Suurin osa vaatteistani on kirppareilta. On kiehtovaa, että ikinä kirpparille lähtiessään ei voi tietää, mitä löytää. Voi löytää sellaista, mitä kenelläkään muulla ei ole. Se tekee pukeutumisesta uniikkia, sanoo Lehtinen.
– Minulle kierrätys on osa elämäntyyliä. Kierrätän vaatteitani tasaisin väliajoin tarjoamalla niitä tutuille tai viemällä UFF:lle tai Fidalle. Yritän pitää yllä samaa hyvää, jota itse saan ostaessani käytettyjä vaatteita ja tavaroita. Näen käytetyn vaatteen arvokkaana, sanoo Tamminen.
-Hämeenlinnassa on hyvä kattaus kirpputoreja ja niitä tulee koko ajan lisää, sanoo Lehtinen.
Lehtinen ja Tamminen kiirehtivät takaisin takahuoneeseen, sillä heillä on työ kesken. He ovat stailanneet lukiolaiset Reeta Vaahteran ja Emma Ilosen pukuvuokraamon kierrätysvaatteilla sekä arki- että juhlalookiin. Viimeisen silauksen antavat silmälasit, joita Tamminen valitsee erivärisiä ja muotoisia rillejä täynnä olevasta laatikosta.
Naiset ihastelevat löytöjä, ja mieleen heillä juolahtaa välittömästi myös muita tapoja yhdistää vaatekappaleita. Erityisesti juhla-asut olivat nuorten naisten mieleen.
-Näistä on saatu tosi kivoja kokonaisuuksia, sanoo Vaahtera.
Kierrätys on kuulunut myös malliemme elämään jo pienestä pitäen.
-Pienenä sain ihan hirveästi leluja tutuilta. Yksi suosikeistani oli pienenä löytämäni suosikkinukkesarjani nukke, Ilonen naurahtaa muistolle.
– Viime aikoina olen tehnyt hyviä nuottilöytöjä.
-Minun parhaita kirppislöytöjäni on ollut lukion historian kirja eurolla – eurolla! iloitsee Vaahtera.
Naisten kierrätystottumukset eivät rajoitukaan vain tekstiileihin vaan kierrättäminen ulottuu roskista lukiokirjoihin ja astioista huonekaluihin.
-Kierrättäminen on eritoten helppoa, kun siitä muodostuu tapa. Muuten se voi vaatia vähän panostusta, sanoo Ilonen.
-Se on helppoa, kun ottaa kierrätysmahdollisuuksista selvää, Vaahtera lisää.
Kierrättämisen taustalla naisten motivaattoreina toimivat luonto ja ekologisuus. Materiaalien loppuun asti käyttäminen ja uusiokäyttö vähentävät ympäristön kuormitusta. Heikolta ja haperolta näyttävä tekstiilituote saa uuden elämän esimerkiksi Texvexin kaltaisessa poistotekstiilipankissa, jossa materiaalit erotellaan toisistaan kierrätysompelijoille tai revintään. Lopussa luonto ja ihmiskunta kiittävät.
-Kierrättämisestä tulee hyvä fiilis, koska tietää mitä tekee ja mitä suojelee, sanoo Ilonen.
-Ja lahjoittamalla voi tehdä toisenkin iloiseksi, päättää Vaahtera.
Onnen matematiikan mukaanhan jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Kuinka paljon iloa tuottaakaan monta kertaa kierrätetty vaate?
Kuinka kierrätän vaatteita?
Vie käyttämättömäksi tai pieneksi jääneet vaatteet lahjoituksena tai myyntiin kirppareille, kierrätyskeskuksiin tai lahjoita kaverille.
Käyttökelvottomat vaatteet voi viedä Hämeenlinnassa Brahenkadulla Palvelukeskus Sampolassa sijaitsevaan Texvex-poistotekstiilipankkiin, jossa vaatteiden eri osat eritellään kierrätystä varten.
Toimituksen vinkit:
1. Tutustu nettikirppiksiin. Uudet omistajat voivat löytyä hetkessä ja kierrätettävät vaatteesi voidaan halutessasi noutaa vaikka kotiovelta!
2. Järjestä vaatteidenvaihtotapahtuma tai kotikirppis lähipiirillesi. Vanhojen vaatteittesi uusi omistaja voi löytyä lähempää kuin arvaatkaan ja samalla järjestät iloisen sosiaalisen tapahtuman.
Jaa artikkeli: