Hetki ilman suorittamista

Erityistä tukea tarvitsevien lasten muskariryhmä Kultahiput on kokoontunut 10 vuoden ajan. Ryhmässä jokainen ottaa musiikin vastaan ja osallistuu omalla tavallaan. Tärkeintä on turvallinen ja hyvä olo.

Triangeli heläyttää musiikkihetken alkaneeksi. Sofia, 1, hymyilee koko kasvoillaan ja ojentaa kädet ääntä kohti. Tutussa alkulaulussa jokainen Kultahippu saa oman säkeistön ja tuokionsa huomion ja paijaamisen keskipisteenä.

– Kun Jumala sanallaan Sofian loi, Hän tarkoitti samalla näin: Sä arvokas oot, sä osaat ja voit, mä tuollaisna rakastan sua.

Muskarin alkulaulussa jokainen saa oman säkeistön. Crista-äiti keinuttelee Alisaa, Terhi Hassinen, Sofia ja Merja paijaavat.

Jokainen lapsi on hyvä juuri sellaisena kuin hän on

Sofia kiirehtii jo kauemmas tutkimaan kiinnostavia soittimia ja kavereiden sukkia. Alisa, 2, kuuntelee oman laulunsa turvallisesti äidin sylissä keinuen.

– Ilmaisuun ei välttämättä tarvita sanoja. Ilmeet, eleet ja rytmiin eläytyminen kertovat paljon. Musiikki on kieli, tapa kommunikoida, sanoo varhaisiän musiikkikasvattaja Terhi Hassinen.

Musiikkiterapeuttina Hassinen tietää musiikin monet myönteiset vaikutukset. Tutkittua tietoa löytyy paljon. Musiikki aktivoi lähes kaikkia aivoalueita, jotka liittyvät tunteiden säätelyyn, vireystilaan, havainnointiin, motoriikkaan, kieleen ja kognitiivisiin toimintoihin, kuten muistiin ja tarkkaavaisuuteen.

Kultahippujen ryhmässä pääosassa on kuitenkin musiikin ilo ja yhdessäolo.

– Näiden lasten ja vanhempien arjessa lääkäri- ja terapiakäynnit ovat liiankin tuttuja. Muskari saa olla viikoittainen ilon ja rentoutumisen hetki ilman suorittamista, Hassinen toteaa.

Jokainen lapsi on hyvä juuri sellaisena kuin hän on, ja kaikki tavat osallistua ja ilmaista itseään ovat sallittuja. Erityistarpeet eivät rajoita musiikista nauttimista.

Muskari on monelle mieluinen harrastus

Muskari on monelle vanhemmalle mieluinen harrastus lapsen kanssa ja mahdollisuus iloita yhdessäolosta rauhassa.

– Täällä on joka kerta kivaa. Sofian isän kanssa vuorottelemme siitä, kumpi pääsee tytön kanssa muskariin.

– Tänne on helppo tulla, ei tarvitse selitellä kenellekään mitään eikä vastailla kysymyksiin, kertoo Sofian äiti, Merja.

Sofia ja Alisa aloittivat Kultahipuissa syksyllä. Tyttöjen yhteinen fysioterapeutti kertoi ryhmästä Sofian äidille. Alisan äiti sai vinkin toiselta äidiltä Leijonaemojen tapaamisessa.

Muskarissa on suunniteltu runko, mutta silti mennään tilanteen mukaan. Juttelulle ja jakamiselle annetaan aikaa. Välillä tunnelma on hyvinkin intensiivinen, koska musiikki löytää tien syvälle, herkistää ja nostaa monenlaisia tunteita pinnalle.

Musiikin avulla voi tunnistaa ja ilmaista suuriakin tunteita, kuten pelkoa, vihaa tai iloa, turvallisella ja hyväksytyllä tavalla.

Musiikkihetki on aikamoinen aistitulva

Hassinen säestää lauluja pianolla. Välillä soi huilu tai ukulele. Kaikki saavat kokeilla millaista ääntä rummuista tai marakasseista tulee. Iloinen rytmi kutsuu keinumaan ja tanssimaan. Loppulaulun jälkeen Crista-äiti huomaa, että Alisa alkaa olla väsynyt.

– Musiikkihetki on Alisalle aikamoinen aistitulva. Tyttö selvästi tunnistaa tutut laulut ja tykkää olla täällä.

Terhi Hassinen suunnittelee jo ensi syksyn muskareita. Ilmoittautuminen myös Kultahiput-ryhmään on alkanut.

 

Jaa artikkeli: