Harrasteiden kuningas ja kuninkaiden harrastus

Postimerkkeily on Euroopan mittakaavassakin poikkeuksellisen vireää. Keski-Suomen Filatelistiseuran puheenjohtaja Jussi Murtosaari toivoo nuoria mukaan toimintaan.

Milloin aloitit postimerkkien keräilyn?

Aloitin jo hieman ennen kouluun menoa eli 1960-luvun lopulla. Jyväskylässä oli juuri silloin sopivasti pieni postimerkkinäyttely asiaa vauhdittamassa.

Mihin perustuu postimerkkien keräilyn viehätys?

Merkit ovat kauniita, niiden kuva-aiheet kiehtovia ja ne kertovat myös tarinoita. Vanha sanonta kuuluukin: harrasteiden kuningas ja kuninkaiden harrastus.

Mitä tarvikkeita postimerkkien keräilijä tarvitsee?

Pinsetit merkkien käsittelyyn sekä kansio ja säiliökirja merkkien säilyttämiseen ovat perusvarusteita. Luetteloista on apua merkkien järjestämisessä ja tunnistamisessa. Pidemmälle ehtineeltä harrastajalta voi löytyä paljon muutakin, kuten vaikkapa hammastemittari, vesileimanetsin, analyysilamppu tai mikroskooppi.

Mistä postimerkkejä voi hankkia?

Merkkejä löytyy yhä kirjeistä sekä korteista ja niitä voi tiedustella tutuilta. Kavereilta ja kerholaisilta voi vaihtaa merkkejä ja löytyy Suomesta muutama kivijalkakauppiaskin. Lisäksi netti on tietysti tarjontaa pullollaan, ja postimerkkihuutokauppojakin on säännöllisesti.

Millainen postimerkkikokoelma ilahduttaa?

Jokainen iloitsee tietysti omasta kokoelmastaan, jos se on siististi järjestetty kansioon tai lehdille. Juuri oman kokoelman järjestäminen on monille se keräämisen mukavin puoli.

Kokoelmasi ylpeys?

Omassa kokoelmassani on muutamia jollakin mittapuulla ainoita tunnettuja suomalaisia kohteita. Harvinaisuus ei aina suinkaan ole välttämättä kallis kohde.

Keski-Suomen Filatelistiseuran puheenjohtaja Jussi Murtosaari aloitti postimerkkeilyn jo ennen koulunkäyntiä. Parasta harrastuksessa on hänen mielestään se, että jokainen voi kerätä mitä haluaa ja ihan omalla tavallaan.

Karmaisevin mokasi filatelistina?

Mitään ihan hirveää ei onneksi tule mieleen. Pienenä merkkejä varmasti tuhoutui huonon käsittelyn vuoksi.

Paljonko keräilijät käyttävät rahaa kokoelmiinsa?

Hyvin vaihtelevasti. Välttämättä rahaa ei kulu juuri lainkaan, mutta toisaalta kalleimmat Suomessakin myydyt postimerkkikohteet ovat maksaneet kymmeniä tuhansia.

Oletko keskittynyt tietyn aikakauden postimerkkeihin?

Oma varsinainen kokoelmani on Suomea noin kymmenen vuoden ajalta eli niin sanottu malli 1875.

Minkä aikakauden merkit ovat mielestäsi hienoimpia?

Itse pidän eniten vanhimmista suomalaisista julkaisuista.

Mitä mieltä olet nykypäivän merkeistä?

Tarramerkit ovat käteviä käyttää mutta ikäviä kerätä. Ne eivät oikein edes irtoa alustastaan pesemällä eikä niitä valmisteta Suomessa.

Onko postimerkkien keräily katoava harrastus?

Ei varsinaisesti katoava, mutta harrastajat ovat pääosin hieman varttuneempaa väkeä. Nuorisoa soisi olevan enemmänkin mukana.

Paljonko keräilijöitä on?

Suomessa järjestäytyneitä kerhojen jäseniä on reilut 2 000. Jyväskylässä toimii poikkeuksellisen vireä postimerkkikerho, joka on järjestänyt useita kansallisia ja pohjoismaisia näyttelyitä vuodesta 1998 alkaen. Toimeliaisuus on huomioitu myös muualla, ja niinpä se sai viime vuonna palkinnon Euroopan parhaana postimerkkikerhona. Kerhossa on yli 80 jäsentä.

Mitä toimintaa tai tapahtumia filatelisteilla on?

Postimerkkikerhoja on Suomessa kymmeniä. Jyväskylässäkin Keski-Suomen Filatelistiseura kokoontuu parillisten viikkojen keskiviikkona Sepänkeskuksessa.

KESFILA 2018 -postimerkkinäyttely Jyväskylän Paviljongissa 7.–8.4.2018

Jaa artikkeli: