Elämäntapamuutos onnistuu varmemmin, jos maltaa edetä rauhassa omat voimavarat huomioiden, sanoo hyvinvointivalmentaja Kaisa Wallinheimo.
Olet hyvinvointivalmentaja. Millaisissa asioissa käännytään hyvinvointivalmentajan puoleen?
Monenlaisissa hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Joku haluaa tehdä elämäntapamuutoksen ja joku tarvitsee vain pientä ryhtiliikettä ja motivointia. Aika usein taustalla on halu voida paremmin ja olla tyytyväisempi itseensä.
Milloin ihmiset yleensä havahtuvat elämäntapamuutokseen?
Halu elämäntapamuutokseen voi tapahtua, kun ihminen havahtuu pahaan oloonsa. Vuosien saatossa kaiken kiireen keskellä on helppo unohtaa oma kunto ja jaksaminen. Joillakin paino on alkanut iän myötä nousta, selkä tai nivelet oireilla. Pahaan oloon tottuu niin helposti.
Miten omaa hyvinvointia voisi parantaa pienin askelin?
On tärkeää ymmärtää, että muutosmatkalle voi lähteä vain siitä pisteestä, missä itse on sillä hetkellä. Teen paljon painonhallintavalmennuksia, joissa yleensä aloitetaan aivan liian kaukaa oma kapasiteetti ja voimavarat huomioiden. Kun malttaa edetä rauhassa pienin askelin ja asettaa itselleen riittävän pieniä välitavoitteita, onnistuminen on todennäköisintä ja keho ehtii oppia uusia toimintatapoja. Kun pystyy tekemään enemmän asioita, jotka tuovat onnellisuutta ja mielihyvää, tavoitekin lähestyy kuin itsestään.
Mikä on tämän ajan pahin vitsaus hyvinvoinnin näkökulmasta?
Ihmiset haluavat nykyään uskoa helppoihin ratkaisuihin, jolloin heidän hyvinvointivalinnoistaan puuttuu punainen lanka ja pitkäjänteisyys. Erilaiset lyhyet projektit, joissa itsekuria tarvitaan enemmän kuin keho ja mieli mahdollistavat, motivoivat paljon enemmän kuin elämänmittaiset muutosmatkat. Kun joku hyvinvointia lupaava asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei mitä luultavimmin ole totta. Toinen omasta mielestäni tärkeä asia meidän arkemme muuttuminen. Ihminen istuu kehonsa huonoon kuntoon niin aineenvaihdunta kuin tuki- ja liikuntaelimistökin huomioiden.
Olet myös yleisurheiluvalmentaja. Ehditkö valmentaa?
Toimin useita vuosia Suomen urheiluliiton lajikouluttajana naisten korkeushypyn puolella. JKU:ssa minulla oli myös pitkään oma valmennusryhmä, mutta oman yrittäjäpolun aloittaminen pakotti minut valmennustauolle. Aika ei vain riittänyt kaikkeen, eikä puolivaloilla valmentaminen olisi ollut oikein lahjakkaille tytöille. Teen kuitenkin pieniä valmennusprojekteja eri yksilö- ja joukkuelajien kanssa.
Mitä oma urheilutaustasi on sinulle opettanut?
Se on tietenkin opettanut paljon yksilöllisyydestä ja tavoitteellisesta toiminnasta. Urheilu on opettanut, mitä oikeasti tarkoittaa kokonaisvaltainen hyvinvointi, kuinka pettymykset voivat kasvattaa, mitä tarkoittaa, jos paineet ja odotukset omalta tai muiden taholta ovat liian isot. Päämäärätietoisuus ja itsensä johtamisen taidot ovat urheilussa opittuja taitoja.
Miten pidät huolta omasta hyvinvoinnistasi?
Pyrin elämään niin kuin opetan. Unesta en tingi, koska väsymys vaikuttaa minulla migreenin puhkeamiseen. Ja tietenkin jaksamista tukeva ravinto ja monipuolinen liikunta ovat tärkeitä. Omaan hyvinvointiin kuuluu myös aika perheen kanssa.
Onko sinulla paheita?
Yksi niistä on makean syöminen. Toisaalta syön niin terveellisesti muuten, että saan kyllä ravinnosta riittävästi tarvittavia rakennusaineita. Luonteessa saattaa toki perheenjäseniltä kysyttäessä olla rippeitä pohjalaisuudesta, joita voi kutsua paheiksi.
Mitä harrastat?
Harrastan lasten harrastuksia kuskina ja talkootöiden tekijänä. Hyvinvointia ylläpitäen pyrin olemaan aktiivinen jollain tavoin joka päivä ja lisäksi kuntoilla voimaillen, kehoa huoltaen tai sykettä nostaen 4-5 kertaa viikossa.
Mistä asioista saat voimaa elämään?
Ehdottomasti omasta perheestä ja arvojeni mukaisesta elämästä.
Jaa artikkeli: