SPR:n ystävätoiminnan vapaaehtoinen voi olla ulkoiluseurana, juttelukaverina tai yhdessä voidaan tehdä monenlaisia molempia kiinnostavia asioita. Ystäväpareja on tällä hetkellä Jyväskylässä noin sata.
Ystävätoiminnan tavoitteena on välittää koulutettuja SPR:n vapaaehtoisia ystäviä yksin jääneille tai itsensä yksinäiseksi tunteville henkilöille. Vuosittain yhdistetään Jyväskylässä noin 40 ystäväparia. Ystävyys voi kestä kuukausista vuosiin.
Vapaaehtoinen Pipsa Niemi, mihin ystäviä tarvitaan?
Ystäviä tarvitaan kaikkialla ja koko ajan. Yksinäisyys ei katso elämäntilannetta, voi hyvin kokea itsensä yksinäiseksi vaikka olisikin ihmisiä ympärillä. Vieraammalle, jolla on vaitiolovelvollisuus, voi olla helpompi puhua asioistaan kuin lähipiiriin kuuluville.
Millaisia ystäviä tarvitaan?
Ihmisiä jotka ovat läsnä ja kuuntelevat. Jos läsnäolo puuttuu, ei synny yhteisiä muistoja ja kokemuksia.
Millaista olisi elämä ilman ystäviä?
Ihminen on sosiaalinen, hän sairastuu fyysisesti jos ei ole muita ihmisiä. Tämä ei koske vain vanhempaa väestöä, yksinäisyys koskettaa niin nuoria kuin aikuisiakin. Opiskelijat ja maahanmuuttajat ovat usein ystävän tai ystäväperheen tarpeessa.
Miksi lähdit mukaan SPR:n ystävätoimintaan?
Olen aina viihtynyt ikäihmisten seurassa ja omien isovanhempien poismenon jälkeen kaipasin vastaavanlaista kontaktia elämääni. Kiinnostuin ystävätoiminnasta SPR:n muun toiminnan kautta. Katsoin että kyllä tähän aikaa löytyy pari kertaa kuussa. Tämä on myös ystäväasiakkaalle turvallinen tapa hankkia uusi juttukaveri.
Millaista tukea vapaaehtoiset saavat?
Meistä pidetään tosi hyvää huolta. On vertaistukiryhmä, jossa voimme puhua vaikeistakin asioista, saamme koulutusta ja on yhteisiä tapaamisia ja tapahtumia.
Miten ensimmäinen ystävätapaaminen sujui?
Molempia osapuolia taisi alussa jännittää. Huomasin hänen pöydällään Edvard Munchin taidepostikortin, siitä juttu alkoi luistaa ja löytyi yhteisiä kiinnostuksen aiheita. Olemme nyt olleet ystäväpari kolme vuotta. Toivottavasti meillä on edessäpäin vielä monia vuosia ystävinä.
Mitä teette yhdessä?
Ystäväasiakas asuu palvelutalossa eikä pääse itsenäisesti liikkumaan. Käymme tilanteen mukaan ulkona, luetaan lehtiä ja jutellaan. Ei mitään ihmeellistä. Vapaaehtoisen ei tarvitse olla esimerkiksi hoitoalan ammattilainen, omien kykyjen rajoissa toimitaan.
Mitä ystäväasiakas on antanut sinulle?
Ihan hirveästi! Ymmärrys lisääntyy toisten ihmisten elämäntarinoitten kautta, saan uusia näkökulmia ja korvaamatonta elämänkokemusta. Olen myös alkanut miettimään, miten voisin yhdistää koulutukseni kulttuuri- ja taidehistoriasta sekä aikuispedagogiikasta nimenomaan ikäihmisten hyvinvoinnin näkökulmasta. Voi olla, että tällä kokemuksella on ollut vaikutusta siis myös ammatillisessa mielessä.
Seuraava ystävätoiminnan peruskurssi on Jyväskylässä 23.-24.3.2018.
Jaa artikkeli: