Klikkiotsikoihin hiiren korvalla

Lue juttu loppuun, niin saat vastauksen kysymykseen, miten tehdä mahdottomasta mahdollista.

Kumpi ja Kampi tappelivat. Kumpi voitti. Tuttu lausahdus voisi edustaa klikkijournalismia, jos perässä olisi kysymysmerkki. Monen otsikon tarkoitus on harhauttaa lukemaan uutinen, joka ei ole edes uutinen.

Klikkiotsikot ovat niin yleisiä ja ilmeisiä, että ne ovat kääntyneet jo itseään vastaan. Ei huvita klikata. Facebookissa on toiminut reilun parin vuoden ajan Klikinsäästäjä-yhteisö, joka nostaa esiin yleisöä kalastelevia otsikoita ja kertoo tiiviisti, mistä uutisessa on kyse.

”Festari ei pärjää vain pelkillä makkaraperunoilla – Nyt myydään eniten tätä!”, otsikoi Tamperelainen-lehti pari vuotta sitten. Jutussa kerrotaan Tammerfestin street food -tarjonnasta. Artikkelin lopusta löytyy shokeeraava tieto: makkaraperunat edelleen on eniten myyty yksittäinen annos.

Iltasanomat tiesi kertoa lokakuussa, että leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle. Tuo lisälaite osoittautui uunin pelliksi, joka oli kiinni.

”Kävikö seurakunnalla paha moka? Lasten leirillä härski nimi”, kertoi voice.fi. Miten sen nyt ottaa, jos syyslomaleirin nimeksi on valittu Ruskaa pakkasella.

Sorruin tarkoituksella vastaavaan kalasteluun jutun kuvatekstissä. Tässä tulee vastaus arvoitukseen, jota en edes esittänyt kuin vasta nyt. Se on jäänyt mieleeni kouluajoilta. Mies meni puutarhaan ja näki puun, jossa oli omenoita. Mies ravisti puuta. Sen jälkeen puussa ei ollut enää omenoita, mutta ei maassakaan. Miten se on mahdollista?

Selitys on yksinkertainen. Alun perin puussa oli kaksi omenaa. Toinen omena putosi ravistelun seurauksena maahan. Ei voida siis enää puhua monikkomuodossa, sillä sekä puussa että maassa oli vain yksi omena.

 

Jaa artikkeli: