Luonto lisää mielenvoimaa Könkkölässä

Bää, sanoo lammas nimeltään Darude. Se ei tiedä olevansa tärkeä osa Green Care -menetelmää ja kuntouttavaa työtoimintaa Könkkölässä.

Könkkölän pihapiiri puskee angervojen ja nokkosten lisäksi mäkimeiramia ja viinimarjoja. Aitauksen kolme lammasta kirmaa veräjälle, kun nuoret eläintenhoitajat tuovat niille leipää. Kanat ja kukot viipottavat rappuja ylös-alas.

– Könkkölän tilalla on viritelty Green Care -menetelmään pohjautuvaa kuntouttavaa työtoimintaa parin vuoden ajan, kertoo Mia Hartikainen, joka ohjaa nuoria Könkkölässä itsekin oppisopimusopiskelijana.

Green Care tarjoaa luontohyvinvointia käytännönläheisillä työtavoilla, joissa näkee välittömästi työn tulokset.

– Nuoret ovat esimerkiksi suunnitelleet ja rakentaneet eläinten asumukset ja aitaukset. Kestävän kehityksen periaatteita noudatetaan niin, että kierrätämme ja etsimme materiaaleja luonnosta, Hartikainen kertoo.

Nuoret vastaavat myös Könkkölän eläinten hoidosta. Eläimet ovat lainassa lähiseutujen kanaloista ja lampoloista, ja vastaavasti Könkkölän nuoret käyvät tekemässä töitä eläinten kotitiloilla.

– Eläimet pakottavat keskittymään ja olemaan hetkessä läsnä. Jos et ole läsnä, eläin tajuaa sen heti, eikä toimi toivotulla tavalla.

Ihminen ja luonto ovat yhtä

Green Care -menetelmä pohjautuu tutkimustietoon, jonka mukaan luonnossa oleskelu auttaa kehoa ja mieltä palautumaan arjen kuormituksesta. Menetelmä toimii parhaiten luontoympäristössä, mutta sitä voidaan toteuttaa myös laitoksissa kasvien, puutarhan ja kaverikoirien välityksellä.

Green Care painottaa ihmisen ja luonnon yhteyttä

Könkkölässä Green Care -toimintaan osallistuminen lisää sosiaalisuutta, antaa nuorille itsevarmuutta ja auttaa heitä löytämään omaa tietään.

– Itsetunto ja toimintakyky kohenevat, kun nuoret tekevät konkreettisia töitä, Hartikainen sanoo.

Hän puhuu kokemuksen äänellä. Hän osallistui Könkkölän Green Care -toimintaan valmistuttuaan ensin ”väärään ammattiin” ja koettuaan sen jälkeen burn outin.

– Tästä oli iso apu kuntoutumisprosessiini. Sain toimintakykyni takaisin ja nyt voin sekä opiskella että tehdä töitä oppisopimussysteemillä, eläintenhoitajaksi opiskeleva Hartikainen sanoo.

– On nuoria, jotka eivät tiedä, mitä haluavat isona tehdä. He voivat tulla tänne kokeilemaan, mikä voisi olla heille se oikea juttu, joka kantaa elämässä.

Suunnitteilla kotieläinpiha

Kuluneen kesän aikana Könkkölä on toiminut kesäpihana, jossa perheet ovat voineet käydä luonnon keskellä stressitasoa madaltamassa. Syksyn tullen eläimet muuttavat sieltä pois, mutta Könkkölän nuoret suunnittelevat jo syksyn toimintaa kuten osallistumista Valon kaupunkiin ja erilaisiin myyjäisiin. Ensi kesäksi on tarkoitus perustaa kotieläinpiha.

– Könkkölä on aina ollut ihmisten käytössä, ja haluamme tarjota tämän ympäristön myös edelleen jyväskyläläisille, Mia Hartikainen sanoo.

Päärakennus tosin on remontissa seuraavat pari vuotta. Remontista vastaa Katulähetys, joka kuuluu viime syksynä perustettuun Könkkölä-yhdistykseen, samoin kuin Sovatek.

Kontakti eläimeen hoitaa ja rauhoittaa

Aino Vauhkonen asettelee vegaaniset pullat kesäkahvilan tarjottimelle. Hän on koulutukseltaan leipuri-kondiittori ja kokki, mutta kipeä selkä estää oman työn teon. Nyt menossa on kuntoutusvaihe, ja takana on myös työttömyysjakso.

Könkkölään hän löysi nuorten taidetyöpajan kautta. Luonto ja eläimet kiinnostavat häntä, ja Könkkölässä on ollut sopivasti vapautta toteuttaa omia ideoita.

– Perustin kesäkuussa pienen kahvilan nollabudjetilla. Tehtäväni oli kehittää pieni ja helppo myytävä tuote. Olen kehitellyt ja harjoitellut vegaanista leipomista, sillä asiakkaat noudattavat entistä enemmän erilaisia ruokavalioita.

Kahvila on auki syyskuun alkuun. Sen jälkeen on tähtäimessä työharjoittelua ja -kokeilua muissa kuvioissa.

– Könkkölässä en enää luultavasti jatka. Nyt on aika mennä eteenpäin.

Könkkölässä Vauhkonen on saanut mielenrauhaa, vahvistusta omille taidoilleen ja käsitystä siitä, mitä hän haluaa tehdä tulevaisuudessa.

– Eläimen pyyteetön läsnäolo ja kontakti eläimeen hoitavat. Voisin opiskella esimerkiksi toimintaterapiaa ja hyödyntää eläimiä siellä.

Jaa artikkeli: