Seurakuntayhtymä kannustaa ympäristönsuojeluun

Kouvolan seurakuntayhtymä haluaa varjella myös ympäristöä.

Kouvolan seurakuntayhtymä on sitoutunut noudattamaan ympäristöohjelmaa, joka uusitaan aina neljän vuoden välein.

Kirkon ympäristödiplomin auditoija Eija Leskinen (DI, maisemasuunnittelun hortonomi) on erittäin tyytyväinen siitä, miten Kouvolan seurakuntayhtymä on hoitanut ympäristöasiansa.

– Ympäristöasioita tehdään säännöllisesti ja asioiden siirtyminen käytännön tasolle toimii. Lisäksi Kouvolan seurakuntayhtymän ympäristötyöryhmässä on edustettuna melkein kaikki työmuodot. Kasvatustyö sai kirkkohallinnossa jopa erityismaininnan ympäristötyöstään, Leskinen sanoo.

Kouvolan seurakuntayhtymässä ympäristötyötä on tehty vuodesta 2013 saakka.

– Asennemuutos ympäristöasioihin on ollut silmiinpistävää. Ympäristötyöhön on kasvettu sisään ja innostuttu siitä, Leskinen kertoo.

Ehkä merkittävin ympäristöteko on ollut energiapuolella valaistuksen vaihtaminen LED-valaisimiin.

– LED-lamppuihin siirtyminen säästää valaistuskustannuksia 20 vuodessa noin 300 000 eurolla jo pelkästään Kouvolan keskuskirkossa, Leskinen kertoo.

Seurakuntayhtymän ympäristötyö näkyy konkreettisesti myös seurakuntalaisille järjestetyissä tilaisuuksissa.

– Tilaisuuksissa näkyy jätteiden lajittelu, ja tarjottavana käytetään esimerkiksi reilun kaupan kahvia ja suositaan lähiruokaa. Lisäksi papereiden käyttöä on vähennetty.

– Myös musiikkityössä on toimittu esimerkillisesti. Ympäristöä säästetään heijastamalla laulujen sanat seinille ja kierrätetään nuotit useamman kerran. Diakoniapuolella pidetään puolestaan paperittomia kokouksia, Leskinen jatkaa.

Parannettavaakin Leskinen löytää.

– Leirikeskuksissa voisi olla tarjolla enemmän kasvisruokaa ja vähemmän eineksiä. Kertakäyttöastioista olisi myös päästävä eroon ja tehostettava lajittelua, Eija Leskinen sanoo.

– Kertakäyttöastioiden käyttöä pyritään jatkuvasti minimoimaan. Leireillä pidetään aina yksi kasvisruokapäivä, mutta vaihtoehtoista ruokaa ei ole taloudellisesti mahdollista tarjota jokaisella aterialla. Kaikki eritysruokavaliot tietysti huomioidaan, vastaa leirikeskuspalvelun pääemäntä Soile Laine.

Mikä kirkon ympäristödiplomi?

Ympäristödiplomi on seurakuntia varten kehitetty väline, joka auttaa niitä täyttämään hyvin vastuutaan luomakunnasta. Diplomi on voimassa neljä vuotta ja mukana on noin sata seurakuntaa. Kouvolan seurakuntayhtymällä on ollut ympäristödiplomi vuodesta 2014 lähtien.

Jaa artikkeli: