Jalkapalloprofessori Mihály Szerovay seuraa kesän EM-kisoissa etenkin synnyinmaansa Unkarin otteita.
Mihály Szerovay, miten sinusta tuli jalkapalloprofessori?
Neljä vuotta sitten huomasin, että tällainen paikka Jyväskylän yliopiston ja Suomen Palloliiton työelämäprofessorina on vapaana. Olin Southamptonissa Etelä-Englannissa jalkapallotutkimuksen lehtorina. Päätin heti hakea, kun futistaustaa löytyy pelaajana ja valmentajana. Tein myös väitöskirjan jalkapallosta Jyväskylän yliopistolla. Sain paikan ja tässä ollaan. Hienoa aikaa on ollut.
Miten jalkapalloa tutkitaan akateemisesti?
Todella monella tapaa. Jalkapallo nivoutuu hyvin eri tavoin yhteiskuntaan. Suomessa on tehty futistutkimusta esimerkiksi aluesuunnittelussa, arkkitehtuurissa, biomekaniikassa, datatieteessä, taloustieteessä, historiassa – jopa ensihoidossakin. Eli hyvin monen oppiaineen ja tieteenalan avulla.
Olet kotoisin Unkarista. Onko jalkapallo siellä vielä isompi juttu kuin Suomessa?
Unkarissa futis on ykköslaji. Pelasimme 1930- ja 1950-luvuilla MM-kisojen finaaleissa. Viimeisen kymmenen vuoden ajan on tullut laskukauden jälkeen uutta nostetta. Urheilu on ollut Unkarissa myös hyvin politisoitunutta. Itse osaan tutkijanhattu päässä kysyä myös kriittisiä kysymyksiä Unkarin jalkapalloon liittyen.
Tänä kesänä on jalkapallon EM-kisat. Mitä maata ja ketä pelaajaa kannattaa seurata?
Vähän näin itsekkäästi sanoisin, että Unkaria. Joukkueessa on muun muassa Dominik Szoboszlai, joka pelaa todella kovalla tasolla Englannin Valioliigan Liverpoolissa.
Keneltä suomalaiselta pelaajalta nuoret futaajat voisivat ottaa oppia?
Nostaisin kaikki ne pelaajat, jotka pelaavat maajoukkueissa, Huuhkajissa ja Helmareissa sekä futsalin maajoukkueissa. Heidän urapolkujaan kannattaa seurata. Tällä hetkellä Palloliitossa tutkitaan heidän tietään ammattilaisiksi. Vielä en voi paljastaa tuloksia, mutta hyvin monipuolisia ovat polut maajoukkueeseen asti.
Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on sotkeutunut viime vuosikymmeninä moniin skandaaleihin. Onko raha ottanut urheilussa liian ison roolin?
En ole tutkinut Fifaa, mutta mitä mediaa olen seurannut, niin useita skandaalejahan siellä on ollut liittyen turnausten valintaprosesseihin ja siihen, millaisissa maissa arvoturnauksia järjestetään. Näitä pitäisi tutkia enemmän ja pyrkiä kohti hyvää hallintoa. Paljon kehitettävää löytyy.
Pelasit vuosia Jyväskylän JJK:ssa maalivahtina. Seuraatko entisen seurasi otteluita?
Käyn muutamassa pelissä kauden aikana. Enemmänkin voisi kyllä käydä. Nykyisessä tehtävässä liikuntatieteellisessä tiedekunnassa puolet ajasta menee Palloliiton kanssa yhteistyössä, joten vietän paljon aikaa pääkaupunkiseudulla. Olen myös ollut valmentajana vuotuisessa ystävyysottelussa, joka pelataan liikuntatieteellisen ja JJK:n välillä Harjulla.
Jos saisit kaiken vallan, miten nostaisit Suomen liikuntapääkaupunki Jyväskylässä jalkapallon arvostusta?
Oman tekemisen, tutkimustoiminnan kehittämisen ja seurayhteistyön kautta. Itsekriittisesti voisin sanoa, että voisin olla vielä aktiivisemmin tekemisissä keskisuomalaisten seurojen kanssa. Neljän vuoden aikana on järjestetty erilaisia konferensseja ja webinaareja, joihin kutsutaan myös seuratoimijoita mukaan ja koetetaan kohottaa tietämystä jalkapallotutkimuksesta.
Puhutaanko pelaajien kesken uskonnosta?
Hyvä kysymys. Monella pelaajalla on ainakin tiettyjä ei-uskonnollisia rutiineja, joilla peleihin valmistaudutaan. Olen itse pelannut Suomessa, Unkarissa ja vähän Espanjassakin ja kokemus on, että aika vähän pukukopeissa puhutaan uskonnosta. Mutta monet pelaajat tekevät kyllä ristinmerkin kentälle tullessaan.