Hymyilevät kasvot ja tuikkivat silmät saavat oppilaitospappi Miika Mäkisen kokemaan onnistumista työssään. Tällaista hän koki nähdessään hymynaamoja ehtoollispöydässä Valot pimeyksien reunalla -messussa Valon kaupunki -tapahtumassa viime syksynä. Messun saarnatehtävä oli langennut hänelle yllättäen vain pari päivää aikaisemmin.
– Olin iloinen, että pystyin välittämään jotain innostavaa, joka innosti myös minua. Tähän pyrin, mutta aina en onnistu, Miika Mäkinen sanoo.
Hän oli aloittanut oppilaitospappina Jyväskylän yliopistossa vain kuukautta ennen Valon tapahtumaa, joten hyvä palaute tuntui erityisen merkittävältä.
Muutaman viikon kuluttua Miika Mäkinen osallistuu jälleen kaupunkitapahtumaan. Hän on yksi Yläkaupungin yö -festivaalissa liikkuvista Jyväskylän seurakunnan papeista.
– Pappien on hyvä näkyä yllättävissäkin paikoissa. Vaikkei tapahtumassa syntyisi syvällisiä keskusteluja, siellä näkyminen voi madaltaa kynnystä ottaa pappiin myöhemmin yhteyttä. Toivon, että ihmiset rohkenevat tulla juttelemaan kaikenlaisista asioista, Mäkinen sanoo.
Bongaa pappi! on käynnissä festivaalin ajan, ja Mäkisen vuoro on toimia bongattavana pappina perjantaina 17. toukokuuta kello 18–22. Mäkisen mielestä mukanaolo tapahtumassa on hieno mahdollisuus tehdä kirkkoa näkyväksi ja vahvistaa käsityksiä papeista tavallisina ihmisinä keskellä elämää.
Vastaanottotyössään yliopistolla Mäkinen tuntee onnistumista, tai ehkä ennemminkin onnellisuutta, kun opiskelija lähtee keskustelun jälkeen toimistosta sen oloisena, että hänen on hiukan helpompi hengittää.
– Silloin tulee sellainen olo, etten rikkonut mitään ja ihminen lähtee tästä hetkestä vähän turvallisemmin eteenpäin kuin tuli tähän.
Opiskelijapapin työssä on tärkeää tunnistaa auttamistyön ja oman osaamisen rajat.
– On hyväksyttävä se, että prosesseissa edetään pienin askelin. En voi ratkaista ihmisten ongelmia, mutta voin tarjota niihin ehkä uuden näkökulman. Haluan myös auttaa heitä tunnistamaan ja vahvistamaan hyviä ja kantavia asioita elämässään. Tarvittaessa ohjaan opiskelijan saamaan ammattiapua esimerkiksi mielenterveysongelmiinsa.
Ensi kertaa vastaanotolle tulleen kohtaaminen on jännittävä tilanne papille. Mäkisestä on ihana asia, että ihminen uskaltaa avata toiselle ikkunan omaan elämäänsä. Tärkeintä on silloin kuunnella herkällä korvalla ja edetä keskustelussa vastaanotolle tulleen johdolla.
En voi ratkaista
ihmisten ongelmia, mutta
voin tarjota niihin ehkä
uuden näkökulman.
Yksinäisyys on Mäkisen mukaan yksi iso syy siihen, että opiskelija hakeutuu auttajan puheille.
– Se on melkein kuin pandemia. Tuntumani on, että ihmiset sinnittelevät yksin liian kauan.
On vaikea lähteä pyytämään apua, koska helposti koetaan, että vika on itsessä. Uudessa ympäristössä yhteys muihin ei ole itsestään selvää, eikä tuttua tukea ole saatavilla.
Hengellinen ulottuvuus tulee Mäkisen mukaan esiin noin puolessa keskusteluista, ja aina vastaanotolle tulleen aloitteesta. Usein hengellisyys lomittuu pohdintaan elämän merkityksellisyydestä. Mäkinen haluaa vahvistaa armollista käsitystä Jumalasta ja uskoa toivoon, jonka lähde on ihmisen ulkopuolella.
Opiskelijapappi tekee yhteistyötä yliopiston monien toimijoiden kanssa. Hän kuuluu esimerkiksi yliopiston hyvinvointitiimiin sekä kriisityöryhmään. Mäkinen menee mieluusti mukaan muiden toimijoiden järjestämiin tapahtumiin, kun hänet kutsutaan. Hiljattain hän vieraili perheellisten opiskelijoiden vertaisryhmässä.
Joskus papilta odotetaan tilaisuuksissa neutraalia läsnäoloa, joskus taas toivotaan nimenomaan hengellistä viestiä. Mäkisen mukaan on tärkeää etukäteen sopia kutsujan kanssa odotuksista, ettei tule ikäviä yllätyksiä.
Iloisesti Mäkistä on yliopistossa yllättänyt esimerkiksi kiinnostus virsilauluihin sekä toive rukouksesta papin kanssa ja yhteisten asioiden puolesta, mikä on koettu merkitykselliseksi.
Miika Mäkinen muistuttaa, että hänen vastaanotolleen saavat tulla myös yliopiston työntekijät.
– Olen kaikkia varten. Kaikki ovat tervetulleita vastaanotolleni. Se löytyy Seminaarinmäeltä Fennicum-rakennuksesta.
Tiesitkö?
• Bongaa pappi! on seurakunnan tapahtuma Yläkaupungin yössä.
• Papit liikkuvat perjantaina ja lauantaina 17.–18.5. kello 18–22.
• Papin voi bongata kadunvarressa, baarissa tai muualla yläkaupungilla. Hänet tunnistaa papinkauluksesta eli valkoisesta sokeripalasta kauluksessa. Seurakunnan papeista on tapahtumassa mukana ainakin Juho Kamula, Satu Konsti, Miika Mäkinen, Katja Räsänen ja Seppo Wuolio.
• Papin kanssa voit keskustella luottamuksellisesti omista asioistasi tai jutella niitä näitä.
• Miika Mäkinen toimii oppilaistopappina yliopistolla. Hänelle voi varata tapaamisen verkossa osoitteessa jyvaskylanseurakunta.fi/oppilaitospappi/yliopisto tai ottamalla yhteyttä valitsemallaan viestimellä.