Sysäys eteenpäin

Mira-Maarit Väisänen toimii Talousneuvolan moniammatillisessa tiimissä diakonian asiantuntijana.

”Ihminen on valmis tinkimään paljosta, jotta voi pitää oman kotinsa”, sanoo Talousneuvolan toiminnassa mukana oleva diakoni Mira-Maarit Väisänen.

Neuvotteluhuoneesta tulee ulos helpottuneen oloinen nainen. Hän on ollut pitkään sairauslomalla ja työttömänä. Nainen kertoo työskennelleensä aiemmin toimistotyöntekijänä ja kassahenkilönä. Terveysvaivat tekivät näiden töiden tekemisestä mahdotonta, ja hän etsii nyt fyysisesti kevyempää työtä tai työkokeilupaikkaa.

Vuoden alusta voimaan tulleet hallituksen leikkaukset tuntuvat hänen arjessaan konkreettisesti. Myös entisen elämän velat kulkevat mukana, ja niitä pitäisi lyhentää.

Talousneuvolasta hän kertoo saaneensa apua ja suuntaviittoja eteenpäin.

– Keinot olivat minulla tiedossa, mutta nyt sain sysäyksen tarttua niihin. Yritän etsiä halvemman asunnon. Lisäksi ajattelin hakeutua yksityishenkilön velkajärjestelyyn. Tiedän, mihin otan yhteyttä.

Talousneuvolan toiminnassa mukana oleva Jyväskylän seurakunnan diakoni Mira-Maarit Väisänen Huhtasuon lähikirkkoalueelta on huomannut palvelun tärkey­den.

– Täällä käy nuoria ja ikäihmisiä, joskus asioidaan jonkun läheisen puolesta. Usein tilanteet ovat sellaisia, että on tultu umpikujaan. On ihanaa nähdä helpotus asiakkaan olemuksessa, kun hän tietää, mihin hän voi mennä seuraavaksi. Olemme saaneet asiakkailta hyvää palautetta toiminnasta.

 Neuvolatapaamisten jälkeen on aina sellainen tunne, että olemme saaneet edistettyä asiakkaan asioita yhdessä.

Väisäsen mieleen on jäänyt erityisen hyvin eräs iäkkäämpi ihminen, joka oli asunut pitkään omistusasunnossaan. Hänen taloustilanteensa oli heikentynyt merkittävästi. Neuvolassa pohdittiin erilaisia edullisempia vaihtoehtoja asumiseen, mutta henkilö halusi jäädä asuntoonsa ja oli valmis vetämään taloutensa äärimmäisen tiukille.

– Hänen tilanteensa osoitti sen, että ihminen on valmis tinkimään paljosta, jotta voi pitää oman kotinsa.

Talousneuvola on moniammatillinen palvelu, jonne asiakas voi tulla ilman ajanvarausta ja anonyymisti. Paikalla on talous- ja velkaneuvoja, asumisen neuvoja, diakoniatyöntekijä ja ulosoton ammattilainen. Ulosottolaitoksen ennakoivan talousneuvonnan asiantuntija Anu Niilo-Rämä korostaa, että Talousneuvola on matalan kynnyksen paikka, jossa pohditaan yhdessä erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja asiakkaan tilanteeseen.

– Tilanne on luottamuksellinen. Siellä saa kertoa omin sanoin omasta tilanteestaan sen, mitä haluaa.

Jokainen asiantuntija tuo omalta toimialaltaan oman tietotaidon kohtaamisiin. Asioita käydään läpi tietyn kehysrungon avulla ja asiakkaan kanssa täytetään talouslaskelmaan tulot ja pakolliset menot.

– Se usein konkretisoi asiakkaalle hänen taloustilannettaan, Väisänen kuvaa.

Yhteistyö eri aloja edustavien toimijoiden kanssa on sujunut Väisäsen mukaan erinomaisesti.

– Neuvolatapaamisten jälkeen on aina sellainen tunne, että olemme saaneet edistettyä asiakkaan asioita yhdessä.

On sellainen olo, että olemme voineet auttaa monia ihmisiä.

Jyväskylän kaupungin asumisen neuvonnan palveluasiantuntija Hanna Hyvönen on samaa mieltä.

– On sellainen olo, että olemme voineet auttaa monia ihmisiä. Kun Talousneuvolaan tullaan mahdollisimman ennakoivasti, pienilläkin teoilla voidaan saada tilanne ratkeamaan.

Talousneuvolatoiminta käynnistyi Tampereella vuonna 2019. Tällä hetkellä talousneuvoloita on noin 30 eri puolilla maata. Niiden tavoitteena on löytää keinoja ehkäistä kansalaisten velkaantuminen ja purkaa velkaantumistilanteita. Jyväskylässä pääkirjastolla Talousneuvolaa on pidetty keväästä 2022 alkaen kerran kuukaudessa.

– Kirjasto auttaa meitä markkinoinnissa ja antaa tilat käyttöömme. Keskimäärin meillä on käynyt 5–7 asiakasta per kerta, kertoo Niilo-Rämä.

– Pääkirjaston Talousneuvolaa tuottavat yhteistyössä Jyväskylän kaupunki, Ulosottolaitos, Keski-Suomen oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonta sekä Jyväskylän seurakunta.

– Talousneuvola seuraavan kerran pääkirjastolla keväällä 2024: 12.3., 9.4., 7.5. ja 4.6. klo 12–15. Paikalle voi saapua ilman ajanvarausta.
   
– Alle 30-vuotiaille nuorille on tarjolla oma talousneuvola kuukausittain Nuorten talossa Asemakadulla. 
Jaa artikkeli: