”Minä olen viinipuu, te olette oksat”

Tekstiilitaiteilija Silja van der Meer asentaa uutta kastepuutta Kuokkalan kirkossa.

Kuokkalan uusi kastepuu on pian valkoisenaan kastekyyhkyjä. Kerran vuodessa kyyhkyset jaetaan muistoiksi kasteperheille.

Tekstiilitaiteilija Silja van der Meer rakensi kastepuun paikalleen Kuokkalan kirkon sivualttarille 9. helmikuuta. Tila taideteokselle varattiin jo kirkon rakennusvaiheessa.

Siinä se nyt on! Uusi kastepuu loistaa Kuokkalan kirkon sivualttarilla. Mittojen mukaan toteutettu taideteos täyttää juuri sopivasti sille varatun tilan alttarikaapin pariovien takana.

– Tuntuu hyvältä, kun ollaan vihdoin tässä vaiheessa ja lopputulos on näin hieno! Ensimmäinen kolehti kastepuuta varten kerättiin jo joulun alla 2016, joten väliin on mahtunut monta vaihetta, Jyväskylän seurakunnan itäisen alueen johtava pappi Riku Bucht myhäilee.

Tekstiilitaiteilija Silja van der Meerillä on takanaan pitkä, intensiivinen ja opettavainen rupeama. On tullut työn luovuttamisen ja siitä luopumisen aika. Aherruksen keskellä on tarvittu luottamusta, että valmista tulee, vaikkakin pieteetillä ja hitaasti.

– Olo on tyytyväinen, mutta myös tyhjä ja haikea. Sisäinen visioni on nyt tässä, kun langanpäistä on kehittynyt pikkuhiljaa suunniteltu kokonaisuus, josta voin olla ylpeä.

Kastepuun aihe nousee raamatunlauseesta Minä olen viinipuu, te olette oksat. Kirjailtu puu muistuttaa elämänpuusta, ja sen eriväriset lehdet kertovat seurakunnan moninaisuudesta ja jokaisen seurakuntalaisen ainutlaatuisuudesta.

Puun oksisto on kirjottu ympyränmuotoisille levyille, ja ne kiinnittyvät toistensa lomiin runkoon. Muotokieli keskustelee luontevasti Pasi Karjulan toteuttaman näyttävän alttaritaiteen kanssa.

– Kuokkalan kirkosta löytyy ehdottomasti yksi Suomen vaikuttavimmista alttariteoksista, van der Meer kehuu.

On tärkeää, että uusi kastepuu istuu kokonaisuuteen.

Toteutuksen tekniikassa, väreissä ja materiaaleissa voi havaita yhteneväisyyksiä kirkon liturgisiin tekstiileihin, jotka ovat niin ikään van der Meerin kädenjälkeä. Ne valmistuivat uuteen kirkkoon 2010 aiheenaan Jeesus otti leivän, siunasi ja mursi.

– Taiteilija on sama, ja on tärkeää, että uusi kastepuu istuu kokonaisuuteen, Bucht painottaa.

Van der Meer kertoo käyttäneensä työssä kahta eri tekniikkaa: tummanharmaa puunrunko syntyi pellavalangalla neuletekniikalla, ja ympyröiden oksisto on tehty kirjomalla. Lehvästöstä erottuu vaaleita vihreän sävyjä.

– Myös runko on monisävyinen, mutta se on vahva, tumma puu. Ympyräpohjat ovat valkoista silkkiä ja tein kirjailun harmaan eri sävyissä. Soinnutin värimaailman yleisilmeeltään vaaleaan kirkkoon, mutta täältäkin löytyy joitakin tummia sävyjä.

Vuoden kuluessa kastepuuhun ripustetaan jatkossa jokaiselle Kuokkalan lähikirkkoalueella kastetulle valkoinen kastekyyhky, ja vähitellen lisääntyvä lintuparvi kuvastaa seurakunnan elämää ja kasvua. Jokainen kastettu on nimeltä kutsuttu. Kerran vuodessa puu riisutaan ja kyyhkyset jaetaan muistoiksi kasteperheille.

Riku Bucht vakuuttaa, että kaikille kastettaville riittää oma kastekyyhkynen ja paikka kastepuussa.

– Seurakuntalaisten ei tarvitse sen vuoksi alkaa rajoittaa lapsimääräänsä, hän rauhoittelee.

Taiteilija toivoo, että kastepuu saisi Kuokkalan kirkossa puhutella katsojaa, herättää toivoa ja osaltaan syventää siellä kuultavaa sanomaa.

Kuokkalan kirkon kastepuu
Kuokkalan kirkon kastepuu.

– Minusta ei tullut äitini tapaan pappia, mutta taiteellani ja kätteni työllä voin ammentaa osani seurakuntien hyväksi, hän summaa.

Uusi kastepuu otettiin käyttöön Kuokkalan kirkon messussa sunnuntaina 18. helmikuuta. 

Jyväskylän seurakunnan kirkoissa kastepuu on jo käytössä Keltinmäessä, Korpilahdella, Kortepohjassa, Palokassa ja Tikkakoskella. Jokainen niistä on oma taideteoksensa.
Jaa artikkeli: