Seinäjoen seurakunnan yksi pitkäaikaisimmista ystävyysseurakunnista on luterilainen seurakunta Unkarin Sopronissa. Reilun kahdentuhannen kilometrin välimatka ei estä ystävyyttä ja kohtaamista arjessa ja juhlassa. Dávid Stinner (vas.), Lili Varga, Rebekka Pöhlmann ja Károly Tóth Unkarin Sopronin luterilaisesta seurakunnasta vierailivat Seinäjoella kirkkoherra Ari Aurasen virkaanasettamisviikonloppuna joulukuussa. Seinäjoen kokoinen Sopronin kaupunki sijaitsee Itävallan rajan tuntumassa, noin tunnin ajomatkan päässä … Jatka lukemista ”Ystävyyttä arjessa ja juhlassa”
Seinäjoen seurakunnan yksi pitkäaikaisimmista ystävyysseurakunnista on luterilainen seurakunta Unkarin Sopronissa. Reilun kahdentuhannen kilometrin välimatka ei estä ystävyyttä ja kohtaamista arjessa ja juhlassa.
Dávid Stinner (vas.), Lili Varga, Rebekka Pöhlmann ja Károly Tóth Unkarin Sopronin luterilaisesta seurakunnasta vierailivat Seinäjoella kirkkoherra Ari Aurasen virkaanasettamisviikonloppuna joulukuussa.
Seinäjoen kokoinen Sopronin kaupunki sijaitsee Itävallan rajan tuntumassa, noin tunnin ajomatkan päässä Wienistä. Sopronista saapuivat kirkkoherran virkaanasettamisen juhlaviikonlopuksi Seinäjoelle kirkkoherra Károly Tóth, pastori Rebekka Pöhlmann, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Dávid Stinner ja nuorten edustaja Lili Varga.
‒ Vierailu sisälsi virkaanasettamisjuhlallisuuksien lisäksi hieman historiaa ja arkkitehtuuria, mukavaa yhdessäoloa ja keskusteluja, hyvää ruokaa, ja tietenkin saunomista ja avantouintia, summaa kirkkoherra Károly Tóth.
Virkaanasettamisjuhlassa eräs seurakuntalainen tuli kertomaan pastori Pöhlmannille vierailleensa useaan otteeseen Sopronissa.
‒ Meiltä löytyi yhteisiä tuttujakin, iloitsee Pöhlmann.
Pitkä ystävyys
Seurakuntien välillä vallitsee lämmin ystävyys. Seinäjoen ja Sopronin seurakuntien välinen sopimus on viimeksi allekirjoitettu vuonna 2019 ja pian on jälleen päivittämisen aika. Vuodesta 2012 aktivoituneet vierailut ja yhteydenpito seurakuntien välillä on ollut ensisijaisesti nuorisotyöpainotteista. Nuorten ryhmä on tehnyt matkan Seinäjoelta Soproniin säännöllisesti kahden vuoden välein. Myös kirkkoherra Ari Aurasen suunnitelmissa on tervehdyskäynti Unkarissa.
‒ Ystävyys on iso asia seurakunnallemme ja nuorillemme, ja se tulee historiansa vuoksi jatkumaan ja vahvistumaan entisestään, iloitsee kirkkoherra Tóth.
Vastavuoroisesti sopronilaisten nuorten ryhmä on vieraillut Seinäjoella kaksi kertaa vuosina 2015 ja 2019. Seuraava Seinäjoen-vierailu on suunnitteilla tulevaisuudessa – se tapahtuu mahdollisesti jo ensi kesänä, kun joulukuun vierailulla nuoria edustanut Lili Varga saapuu vahvistamaan suomen kielen osaamistaan rippileirille.
Sopronin luterilaisen seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Dávid Stinner osallistui itse nuorten ryhmän matkalle vuonna 2000. Jo tuolloin yhteys Seinäjoen seurakunnan kanssa oli olemassa.
‒ Seurakuntien välinen yhteys ja nuorten matkat ovat säilyneet ohjelmassa, vaikka ihmiset ovat vaihtuneet, iloitsee Stinner.
Hänen poikansa on ollut myös Seinäjoella vierailulla.
‒ Upea kokemus yhdistää meitä, hehkuttaa Stinner.
Kokemustenvaihtoa
Ystävyysseurakuntatyö on kurkistus ystäväseurakunnan arkeen. Se on ideoiden, käytäntöjen ja isojen asioiden jakamista, sekä yhdessä iloitsemista.
‒ Asioita ja käytäntöjä on hyvä nähdä itse paikan päällä, ottaa opiksi ja painaa sydämeensä, vinkkaa Pöhlmann.
Seinäjoen seurakunnan Sopronin-kävijät ovat päässeet näkemään, miten ja millä tavalla kaikki ikäryhmät toimivat seurakunnassa yhdessä.
‒ Sopronissa on muun muassa seurakunnan oma päiväkoti, alakoulu ja vanhainkoti, kertoo nuorisotyönjohtaja Pete Ketola.
Sopimus kirkkojen välillä
Sopronin luterilainen seurakunta on pieni verrattuna Seinäjoen seurakuntaan, jonka jäsenmäärä on suurin piirtein sama, kuin koko Unkarin luterilaisessa kirkossa on jäseniä. Rippikoulun käy Sopronissa vuosittain 50 nuorta, kun Seinäjoella kävijämäärä on 700. Kokoerosta huolimatta yhtäläisyyksiäkin seurakuntien välillä löytyy.
Seurakuntien välistä ystävyyttä vahvistaa kirkolliskokouksen toukokuussa hyväksymä ja viime syksynä allekirjoitettu yhteistyösopimus Unkarin luterilaisen kirkon kanssa. Suhteen rakentumisen taustalla on luterilaisten kirkkojen välinen yhteys Euroopassa. Suurin osa ystävyysseurakuntasopimuksista onkin solmittu juuri Unkarin, Viron tai Inkerin luterilaisten kirkkojen seurakuntiin.
Ystävyysseurakuntatyö on yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kansainvälisen työn muodoista. Ystävyysseurakuntatyön tarjoama nuorisovaihto on turvallinen mahdollisuus tutustua ihmisiin ympäri maailman.
‒ Nuorilla on nykypäivänä hurjan paljon mahdollisuuksia, joiden runsaus voi jopa ahdistaa. Nuorisovaihdossa nuori oppii itsestään ja toisistaan paljon, kertoo Pöhlmann.
Ystävysseurakuntatoiminta
- Kirkon kansainvälisen työn muoto.
- Toteutuu pääasiassa luterilaisten seurakuntien välillä.
- Sisältää esimerkiksi yhteistyötä, vastavuoroisia vierailuja, työntekijävaihtoa, hengellistä yhteyttä ja esirukousta.
- Toiminnan ytimessä ovat keskinäinen yhteys ja vuorovaikutus.
- Seinäjoen seurakunnan ystävyysseurakuntia ovat Unkarin Sopron, Saksan Schweinfurt ja Inkerin kirkon Hietamäki.