Miten sinusta tuli vaatetusalan ammattilainen?
Olen ommellut kuusivuotiaasta asti. Mummo oli ompelija, ja isän puolelta löytyy räätäleitä useassa polvessa. Olen opiskellut vaatetusalan artesaaniksi ja suoritin työn ohella ompelijamestarin ammattitutkinnon. Ensi vuonna tulee täyteen 25 vuotta yrittäjänä.
Onko juhla-asumuoti mielestäsi muuttunut?
Ekologisuutta ja kierrättämistä pidetään yhä tärkeämpänä. Pukuja muodistetaan ja kankaita hyödynnetään uudelleen.
Miten kuvailisit tyyliäsi?
Suunnitteluni on tunnistettavaa. Tyyli on aika klassinen, selkeä ja pelkistetty. Suosin monikäyttöisyyttä ja useita kerroksia, jolloin vaikkapa hääpuvusta voi iltajuhlaan riisua päällysosan pois. Tykkään myös housuasuista ja leikittelen mielelläni materiaaleilla.
Valmistatko pukuja Linnan juhliin?
Tilauksia tulee vuosittain ja enimmillään olen valmistanut puvun yhdeksälle Linnan juhliin kutsutulle. Suunnittelen myös yhdessä Tommi Soidinmäen kanssa. Esimerkiksi Kaisa Wallinheimon yllä on nähty yhteistuotantoamme. Raija Pekkarisen puvut olen suunnitellut ainakin 15 vuoden ajan.
Miten suunnittelun prosessi etenee?
Joskus asiakkaalla on valmis suunnitelma, ja toisinaan joudun kartoittamaan toiveita. Osa antaa vapaat kädet, ja joku saattaa tuoda kankaan mukanaan. Tykkään kuunnella asiakkaiden visioita, mutta kokemuksesta osaan tehdä myös ehdotuksia. Luonnostelen paljon kynällä, ja uusi idea pitää saada nopeasti piirrettyä vihkoon. Nykyisin tallennan ideoita myös kännykän muistiin.
Mistä saat ideoita?
Jonkin verran seuraan trendejä, hääalan julkaisuja ja vaikuttajia somessa. Lisäksi kierrän alan messuilla. Erilaiset ihanat kankaat jo sinällään innostavat ja synnyttävät ideoita.
Mikä on parasta työssäsi?
Saan paljon erilaisten asiakkaiden kohtaamisesta, se on työni suola. Joillekin olen suunnitellut kastemekosta alkaen juhlavaatteet elämän varrelle. Osa on ollut asiakkaitani koko urani ajan, joten heihin on aivan erityinen suhde. Myös nuorten ja innokkaiden opiskelijoiden ohjaaminen on antoisaa.
Tuleeko eteen haastavia tilanteita?
Joku saattaa tulla teettämään uutta pukua todella pienellä toimitusajalla tai haluaisi korjaustyön 15 minuutin kuluessa. Työ vaatii kuitenkin oman aikansa, ja kalenteri voi olla aika täysi.
Katsotko Linnan juhlia televisiosta?
Kyllä, ja on mielenkiintoista nähdä eri suunnittelijoiden luomuksia. Lähetyksessä on yleensä mukana asiantuntevia muodin kommentoijia.